Macron invită cercetătorii internaţionali să vină să lucreze în Franţa. Parisul speră să câştige intelectuali preţioşi după politicile aplicate de Trump în universităţile americane

Preşedintele francez Emmanuel Macron a invitat oamenii de ştiinţă din întreaga lume să vină să lucreze în Franţa sau în Europa, în condiţiile în care noua administraţie a preşedintelui american Donald Trump a început să reducă fondurile pentru universităţi şi organisme de cercetare, relatează Reuters.

Macron nu a menţionat SUA, unde sute de oameni de ştiinţă au fost concediaţi ca urmare a reducerilor din cercetare, ce vin pe fondul unui conflict mai larg între Trump şi universităţile Ivy League.

„Aici, în Franţa, cercetarea este o prioritate, inovarea o cultură, ştiinţa un orizont fără limite. Cercetători din întreaga lume, alegeţi Franţa, alegeţi Europa!” a îndemnat Macron într-o postare pe X.

Oficialii administraţiei Trump indică valul de proteste pro-palestiniene din campusuri de anul trecut ca o justificare pentru condiţiile pe care le pun universităţilor. Cu toate acestea, criticii din rândul cadrelor didactice şi al grupurilor studenţeşti susţin că măsurile sunt menite să le frâneze discursul public, în timp ce campusurile ar trebui să fie un loc pentru libertatea de exprimare şi gândire academică.

Ameninţarea la adresa mijloacelor de subzistenţă ale cadrelor didactice din universităţile americane le-a dat liderilor politici europeni speranţa că ar putea profita de un câştig intelectual.

Franţa a lansat vineri platforma „Alege Franţa pentru ştiinţă”, operată de Agenţia Naţională Franceză pentru Cercetare (ANR), care permite universităţilor, şcolilor şi organizaţiilor de cercetare să solicite cofinanţare din partea guvernului pentru a găzdui cercetători. „Franţa se angajează să facă faţă atacurilor asupra libertăţii academice în întreaga lume”, a declarat ANR într-un comunicat.

Agenţia a adăugat că actualul „context internaţional” creează condiţiile pentru un val fără precedent de mobilitate în rândul cercetătorilor din întreaga lume, iar Franţa intenţionează să se poziţioneze ca un loc primitor pentru cei care doresc să îşi continue activitatea în Europa.

ANR a declarat că platforma va permite universităţilor să depună proiecte pentru a găzdui cercetători internaţionali, în special în domenii precum cercetarea în domeniul sănătăţii, clima şi biodiversitatea, inteligenţa artificială, studiile spaţiale, agricultura, energia cu emisii reduse de carbon şi sistemele digitale.

Preotul Tudor Gheorghe, părinte spiritual pentru mulţi tineri care au consumat droguri: Acest flagel poate lovi în fiecare suflet / Ce îi împinge pe tineri spre consumul de droguri / Aceşti oameni nu sunt păcătoşi / Fiecare părinte trăieşte o dramă

Gabriela Ruse o va înfrunta pe Elina Svitolina pentru un loc în finală la Rouen