UPDATE – Papa Francisc a apărut în Piaţa Sfântul Petru, după ce duminică dimineaţa a avut o întrevedere cu vicepreşedintele JD Vance. Ce a transmis în mesajul său către lume

Papa Francisc a apărut pentru binecuvântarea din Duminica Paştelui în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, unde sărbătoarea este în curs de desfăşurare, relatează BBC.

UPDATE – Francisc a binecuvântat mulţimea şi i-a urat un „Paşte fericit”, înainte de a lăsa un membru al personalului său să citească mesajul său Urbi et Orbi.

Papa a apărut în balconul Bazilicii Sfântul Petru, duminică la prânz, în scaunul său cu rotile.

În discursul pregătit pentru acest an, Papa Francisc a vizat în special „cruzimea conflictelor” în care civilii sunt „ţinte”, chiar dacă „fiecare viaţă este preţioasă”, relatează Le Figaro.

„În faţa cruzimii conflictelor care implică civili lipsiţi de apărare, care atacă şcoli şi spitale, precum şi lucrători umanitari, nu ne putem permite să uităm că nu ţinte sunt afectate, ci oameni cu suflet şi demnitate”, a transmis suveranul pontif. El a reamintit necesitatea de a stabili „principiul umanităţii” ca „piatră de temelie” a acţiunii zilnice.

Referindu-se la conflictul din Orientul Mijlociu, el a denunţat „o situaţie umanitară dramatică şi josnică”, adăugând: „Sunt aproape de suferinţa creştinilor din Palestina şi Israel, precum şi de tot poporul israelian şi tot poporul palestinian”.

El şi-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la „climatul de antisemitism în creştere care se răspândeşte în întreaga lume”, dar „în acelaşi timp”, a mărturisit că „gândurile sale se îndreaptă către oameni şi în special către comunitatea creştină din Gaza, unde conflictul teribil continuă să semene moarte şi distrugere şi să provoace o situaţie umanitară dramatică şi josnică”.

„Fac apel la beligeranţi să înceteze focul, să elibereze ostaticii şi să ofere ajutorul atât de necesar populaţiei înfometate care tânjeşte după un viitor paşnic!” – a transmis Papa.

Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani şi aflat încă în convalescenţă, a denunţat „mândria diabolică” care duce la război şi a făcut următorul apel în spiritul Paştelui: „Fiecare viaţă este preţioasă (…) Aş dori să reîncepem să sperăm că pacea este posibilă!”

El a trecut apoi în revistă toate zonele de conflict de pe glob, rugându-se: „Hristos cel Înviat să răspândească darul pascal al păcii peste Ucraina urgisită şi să-i încurajeze pe toţi cei implicaţi să-şi continue eforturile pentru a obţine o pace dreaptă şi durabilă”. Au urmat Libanul, Siria, Yemen, Caucazul de Sud, rugăciunea pentru „un acord de pace definitiv între Armenia şi Azerbaidjan”, Republica Democrată Congo, Sudan şi Sudanul de Sud, precum şi alte regiuni africane, Sahel, Cornul Africii şi regiunea Marilor Lacuri. Ajungând la Asia, el a vorbit despre „poporul din Birmania” şi a salutat „anunţul unei încetări a focului” în Myanmar.

Papa a criticat apoi ceea ce duce la război: „Nici o pace nu este posibilă acolo unde nu există libertate religioasă, nici libertate de gândire şi de exprimare, nici respect pentru opiniile altora”.

Fără a uita o temă foarte dragă inimii sale, el a spus: „Nicio pace nu este posibilă fără o dezarmare reală!”

În ceea ce priveşte „armele” păcii, el a îndemnat credincioşii „să nu cedeze în faţa logicii fricii care întemniţează”, ci să folosească „resursele disponibile pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, pentru a lupta împotriva foametei şi pentru a încuraja iniţiativele care promovează dezvoltarea”. Papa a menţionat şi un principiu călăuzitor – „principiul umanităţii nu trebuie abandonat niciodată, deoarece este piatra de temelie a acţiunii noastre zilnice”,  a spus el. Acest lucru l-a determinat să încheie mesajul prin a cere „eliberarea prizonierilor de război şi a deţinuţilor politici”.

Meditând asupra semnificaţiei Paştelui şi a „luminii sale de pace”, pe care s-a bucurat să o vadă sărbătorită în acest an „în aceeaşi zi, de catolici şi ortodocşi”, şeful Bisericii Catolice, care a apărat încă o dată viaţa, a explicat: „În patima şi moartea lui Isus, Dumnezeu a luat asupra sa tot răul lumii şi, în infinita sa milă, l-a învins: a dezrădăcinat mândria diabolică care otrăveşte inima omului şi sădeşte peste tot violenţa şi corupţia”. Aşadar, „iertarea a învins răzbunarea. Răul nu a dispărut din istoria noastră, el va rămâne până la sfârşit, dar nu mai are întâietate, nu mai are putere asupra celor care primesc harul acestei zile” – a transmis Papa.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Zeci de mii de catolici s-au adunat la Roma pentru slujba de Paşte în timpul acestui an jubiliar special, care are loc la fiecare 25 de ani şi când milioane de pelerini vin la Vatican.

Nu se ştie deocamdată dacă Suveranul Pontif, în vârstă de 88 de ani, se va alătura şi slujbei. El a fost externat din spital luna trecută, după cinci săptămâni de tratament pentru o infecţie care a dus la dublă pneumonie.

Pentru prima dată de când a devenit papă în 2013, Papa a lipsit de la majoritatea evenimentelor din Săptămâna Sfântă, inclusiv de la priveghiul pascal de sâmbătă din Bazilica Sfântul Petru, unde şi-a delegat atribuţiile cardinalilor. Dar, în timpul unei scurte apariţii în interiorul bazilicii în acea zi, el s-a rugat şi a oferit dulciuri copiilor.

Anterior, duminică dimineaţa, Papa Francisc a avut o întâlnire privată la Vatican cu vicepreşedintele american JD Vance, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.

Vance, un catolic care a intrat în conflict cu pontiful cu privire la politicile de imigrare ale administraţiei Trump, s-a întâlnit cu Francisc la reşedinţa sa de la Vatican pentru a-i transmite urări de Paşte, se arată în comunicat.

Papa Francisc, slăbit, dar încă așteptat de credincioși la celebrarea Paștelui

Schegen doar pe hârtie: Cea mai mare țară a Europei impune controale stricte la graniță. Fără acte și declarație de numerar, nu mai poți trece granița