Imigraţie: preşedintele din El Salvador propune un schimb de prizonieri cu Venezuela

Preşedintele statului El Salvador, Nayib Bukele, a propus ca 252 de venezueleni încarceraţi în ţara sa după ce au fost expulzaţi din Statele Unite să fie schimbaţi cu „prizonieri politici” din Venezuela, relatează AFP.

„Doresc să propun un acord umanitar care să prevadă repatrierea a 100% din cei 252 de venezueleni care au fost deportaţi, în schimbul eliberării şi predării unui număr identic (252) de prizonieri politici dintre miile pe care le deţineţi”, a scris Bukele pe X.

„Spre deosebire de dumneavoastră (…) noi nu avem prizonieri politici”, i-a transmis Bukele preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Nayib Bukele, care a fost primit la Casa Albă săptămâna trecută, este un aliat-cheie al preşedintelui american Donald Trump în politica sa anti-imigraţie.

În puţin peste o lună, el a primit şi a închis într-o mega închisoare de înaltă securitate 288 de migranţi expulzaţi din Statele Unite, dintre care 252 de venezueleni, majoritatea acuzaţi de apartenenţă la banda Tren de Aragua, declarată organizaţie „teroristă” de Washington.

Procurorul general al Venezuelei, Tarek William Saab, a calificat duminică drept „cinică” propunerea dlui Bukele, denunţând „detenţiile arbitrare” ale compatrioţilor săi într-o situaţie de „dispariţie forţată într-un lagăr de concentrare salvadorian”.

„Solicit imediat o listă completă cu identificarea tuturor deţinuţilor şi statutul lor judiciar, precum şi dovezi de viaţă şi un raport medical pentru fiecare dintre ostatici”, a declarat Saab într-un comunicat, cerând de asemenea să afle «ce infracţiuni au comis aceşti cetăţeni venezueleni în El Salvador», dacă au fost aduşi în faţa unui judecător şi dacă au avocaţi.

Sâmbătă, preşedintele columbian Gustavo Petro i-a cerut omologului său salvadorian să îi predea pe columbienii expulzaţi din Statele Unite şi încarceraţi în acelaşi centru de detenţie.

Pentru a expulza aceşti migranţi în El Salvador, Trump a invocat Legea privind duşmanii străini din 1798, care până atunci fusese utilizată doar în timp de război.

Donald Trump s-a dezlănţuit duminică la adresa judecătorilor care se opun acestei politici, în urma unui eşec major provocat de Curtea Supremă.

Într-un lung mesaj de Paşte pe platforma sa socială, preşedintele republican a atacat „nebunii radicali de stânga” care luptă pentru „a aduce în ţara noastră criminali, lideri ai drogurilor, prizonieri periculoşi, nebuni mintal şi membrii celebrei bande MS-13”.

De asemenea, el i-a vizat pe „judecătorii slabi şi ineficienţi” care permit „continuarea acestui atac sinistru asupra naţiunii noastre”.

Cu o zi înainte, cea mai înaltă instanţă din ţară anunţase suspendarea deportărilor imigranţilor venezueleni către El Salvador până la noi ordine.

Doi dintre cei mai conservatori judecători ai Curţii nu au fost de acord cu decizia, Samuel Alito calificând-o drept „pripită” şi „discutabilă din punct de vedere juridic”.

De la revenirea la putere în ianuarie, Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale o prioritate absolută, făcând referire la o „invazie” a ţării de către „infractori din străinătate” şi organizând expulzări.

Însă avocaţii mai multor persoane deportate au protestat, insistând că clienţii lor nu fac parte din nicio bandă criminală, nu au comis nicio infracţiune şi au fost vizaţi în principal din cauza tatuajelor lor.

Această situaţie provoacă o mare îngrijorare în rândul opoziţiei şi al ONG-urilor de apărare a libertăţilor civile, mai ales că Donald Trump a mers atât de departe încât a declarat că i-ar „plăcea” să trimită criminali americani acolo în acelaşi mod.

„Ne apropiem din ce în ce mai mult de o criză constituţională”, a avertizat duminică Amy Klobuchar, senator democrat din Minnesota, la CNN.

În ultimele săptămâni, mai mulţi judecători au încercat să limiteze politica guvernului de expulzări în masă, atrăgându-şi furia executivului.

Într-un caz separat care a devenit emblematic, administraţia Trump a fost obligată de instanţe să „faciliteze” întoarcerea lui Kilmar Abrego Garcia, un imigrant salvadorian deportat pe nedrept şi în prezent încarcerat în El Salvador.

Deşi a recunoscut o „eroare administrativă”, guvernul este ferm convins că Garcia, căsătorit cu o americancă, pe care îl acuză fără a furniza nicio dovadă că este un gangster, „nu se va întoarce” în ţară.

„Să fim foarte clari, problema fundamentală în acest moment este că administraţia Trump ignoră hotărârile judecătoreşti”, a criticat duminică senatorul democrat Chris Van Hollen la Fox News. 

Van Hollen, care condamnă ferm faptul că aceşti bărbaţi sunt trimişi în închisorile din El Salvador fără să treacă prin tribunale, a călătorit în ţara din America Centrală în urmă cu câteva zile pentru a se întâlni cu Abrego Garcia.

„Dacă negăm unei persoane drepturile sale constituţionale, ameninţăm drepturile constituţionale ale tuturor”, a avertizat el.

Fuga din paradis: de ce tot mai mulți români aleg să părăsească Elveția

Turbulențe economice: companiile aeriene americane sunt în ‘ceață’ din cauza războiului comercial