Propunerile, prezentate de înalți oficiali ai administrației Trump într-o întâlnire confidențială cu omologii ucraineni și europeni la Paris, pe 17 aprilie, au fost confirmate de oficialii occidentali la WSJ, potrivit The Kyiv Independent.
Vestea vine în timp ce Washingtonul și-a semnalat disponibilitatea de a renunța la eforturile de încetare a focului în următoarele zile, dacă nu se realizează progrese.
Feedbackul Ucrainei este așteptat la o întâlnire ulterioară de la Londra, în cursul acestei săptămâni. Dacă există o aliniere între Kiev, Washington și aliații europeni, propunerile ar putea fi introduse oficial la Moscova.
Printre cele mai controversate elemente se numără sugestia că SUA ar putea recunoaște în mod oficial anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. În plus, aderarea Ucrainei la NATO ar fi exclusă conform propunerii actuale.
„NATO nu este pe masă”, a declarat trimisul special al SUA în Ucraina, Keith Kellogg, într-un interviu acordat Fox News pe 20 aprilie.
Ucraina a declarat anterior că nu va recunoaște teritoriile ocupate drept rusești ca parte a niciunui acord de pace. Mișcarea de a recunoaște Crimeea sub dominația rusă contrazice, de asemenea, un consens bipartizan de-a lungul unui deceniu în Washington și în dreptul internațional.
În 2018, atunci secretarul de stat Mike Pompeo a reafirmat opoziția SUA față de anexare, numind-o o amenințare la adresa „principiului internațional de bază împărtășit de statele democratice: că nicio țară nu poate schimba granițele alteia prin forță”. De asemenea, Congresul SUA a adoptat o legislație care se opune oricărei recunoașteri a revendicării Rusiei asupra Crimeei.
De asemenea, Ucraina a respins anterior restricțiile privind aderarea la alianțe și organizații internaționale, și anume, NATO și UE, ca parte a unui potențial acord de pace. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus recent că calea Kievului către aderarea rămâne „ireversibilă”, dar a adăugat că problema nu va face parte dintr-un eventual acord de pace.
Delegația ucraineană la Paris a inclus Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui Volodymyr Zelensky, alături de ministrul de externe Andrii Sybiha și ministrul apărării Rustem Umerov. Potrivit WSJ, echipa Trump, inclusiv Kellogg și trimisul special Steve Witkoff, ar trebui să fie prezente și la întâlnirea de la Londra.
Witkoff urmează să călătorească apoi la Moscova, a raportat WSJ. Oficial, trimisul special pentru Orientul Mijlociu, Witkoff a condus relațiile diplomatice ale lui Trump în Rusia, întâlnindu-se de trei ori cu președintele rus Vladimir Putin, cel mai recent pe 11 aprilie.
Într-un comentariu adresat WSJ, un înalt oficial al Departamentului de Stat a subliniat că ideile au fost prezentate mai degrabă ca „opțiuni potențiale” decât ca ultimatumuri, deși se așteaptă ca Kievul să ofere rapid o poziție fermă.
O altă propunere ar presupune stabilirea unei zone neutre în jurul centralei nucleare Zaporizhzhia ocupată de ruși, cea mai mare centrală nucleară din Europa, lăsând-o potențial sub control american.
Într-un apel anterior cu Zelensky, președintele american Donald Trump a sugerat ideea ca SUA să achiziționeze active energetice ucrainene, despre care a spus că ar putea fi „cea mai bună protecție pentru această infrastructură”.
Deși propunerile SUA se opresc înainte de a acorda Rusiei recunoașterea legală oficială a pretinsei sale anexări a patru regiuni din estul Ucrainei parțial ocupate, ele nu cer nici retragerea trupelor ruse din acele zone.
Din 2022, Moscova a declarat ilegal regiunile Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Herson din Ucraina ca parte a Federației Ruse, încorporându-le în Constituția sa și cerând retragerea completă a forțelor ucrainene de la granițele lor administrative.
Administrația Trump nu a exclus asistența militară bilaterală pentru Ucraina sau sprijinul pentru națiunile europene care contribuie cu forțe la o „forță de reasigurare”, un potențial tampon împotriva agresiunii viitoare. Cu toate acestea, nu au fost încă oferite garanții specifice de securitate ca parte a acordului propus.
Acest lucru este în contrast cu cererile Rusiei de oprire completă a sprijinului militar acordat Ucrainei, pe care Kremlinul le-a exprimat ca o condiție prealabilă pentru o încetare a focului de 30 de zile sugerată de administrația Trump în urmă cu o lună. În timp ce Ucraina a acceptat oferta în cazul în care Rusia revine, Moscova nu a susținut încă ideea. În ultimele săptămâni, Rusia a intensificat atacurile împotriva civililor din orașele ucrainene.
În timpul discuțiilor cu reprezentanții SUA în Arabia Saudită, oficialii Kremlinului au căutat scutire de sancțiunile SUA și restabilirea legăturilor comerciale, eforturile fiind conduse de trimisul lui Putin, Kirill Dmitriev.
Biroul lui Zelensky nu a comentat public detaliile propunerii SUA. Pe 19 aprilie, oficialii ucraineni au reafirmat deschiderea către o încetare reciprocă a focului de 30 de zile, deși au acuzat Moscova că a încălcat un armistițiu temporar pentru sărbătoarea de Paște din 20 aprilie.