CRONOLOGIE: Zece momente puternice care au marcat pontificatul lui Francisc I

Papa Francisc a murit luni, punând capăt unui pontificat care a bulversat papalitatea modernă şi a iritat cea mai conservatoare facţiune a catolicismului, relatează AFP, care prezintă cele mai puternice ale celor 12 ani de pontificat al papei argentinian mort la vârsta de 88 de ani.

13 martie 2013: JORGE BERGOLOI DEVINE FRANCISC

La prima apariţie publică a lui Jorge Bergoglio, el poartă o sutană albă, simplă, fără ornamente.

Papa ”venit de la capătul lumii” le cere zecilor de mii de credincioşi adunaţi la în Piaţa Sf. Petru să se roage pentru el, înclinându-se, şi marcând imediat o schimbare de stil.

28 martie 2013: SPALĂ PICIOARELE DEŢINUŢILOR

La câteva zile după ce este ales, Papa creează o surpriză la slujba din Joia Sfântă, într-un centru penitenciar de la Roma.

El rupe cu tradiţia şi spală picioarele a 12 tineri deţinuţi – inclusiv două fete, o creştină şi o musulmană, o premieră.

8 iulie 2013: PRIMA VIZITĂ LA LEMPEDUSA ŞI MIGRANŢI

Papa ia toată lumea prin surprindere şi alege să facă prima vizită pe insuliţa Lempedusa, în largul coastelor tunisiene, devenită un simbol al sosirii masive a migranţilor.

Dintr-un vapor, aruncă o jerbă de flori albe în Marea Mediterană şi se reculege.

El va apăra neîncetat refugiaţii care fug de război şi sărăcie.

22 decembrie 2014: CELE 15 BOLI ALE CURIEI

Cu ocazia urărilor către Curia romană, Guvernul central al Sfântului Scaun, Papa prezintă o listă cu 15 rele care rod, în opinia sa, clerul de rang înalt.

În faţa înalţilor prelaţi, împietriţi, el evocă ”Alzheimerul spiritual”, rivalitatea şi lăudăroşenia, ”terorismul trăncănelilor” sau ”exhibiţionismul mundan”.

Reforma curiei era una dintre priorităţile lui Francisc, un pastor de teren care nu a apreciat niciodată cercurile închise ale birocraţiei vaticane.

12 februarie: STRÂNGERE DE MÂNĂ ISTORICĂ CU PATRIARHUL CHIRIL

Aceasta este prima întâlnire între principalii doi lideri ai creştinilor din Orient şi Occident de la Marea Schismă din 1054.

În pofida acestei apropierei, Răzbioul din Ucraina, începând din februarie 2022, a răcit în mod considerabil relaţiile cu patriarhul ortodox rus, un susţinător foarte apriopiat al lui Vladimir Putin.

27 martie 2020: SINGUR ÎN FAŢA PANDEMIEI

În plină pandemie de covid-19, care loveşte Italia în plin, Papa dă o binecuvântare ”Urbri et Orbi” într-o Piaţă Sf. Petru complet goală din cauza izolării, în ploaie.

Această imagine a unui Papă solitar face înconjurul lumii, simbolizând criza sanitară care a golit străzile şi pieţele oraşelor din întreaga lume.

6 martie 2021: FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU ISLAMUL ŞIIT DIN IRAK

Într-o vizită în Irak, cu măsuri înalte de securitate, Papa se întâlneşte în privat cu ayatollahul Ali Sisitani, una dintre pricipallee autorităţi ale islamului şiit.

În numeroasele sale vizite în ţări majoritar musulmane, Francisc şi-a multiplicat gestul de întinde mâna ”fraţilor şi surorilor”.

În 2019, semnează un document de fratermitate umană cu imamul de la Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate a islamului sunnit.

iulie 2022: CERERE IERTARE ISTORICĂ CANADEI

Într-un ”pelerinaj de penitenţă” în Canada, Papa cere iertare pentru rolul Bisericii în violenţele la care au fost supuşi autohtonii în pensionate de copii amerindieni, soldate cu cel puţin 6.000 de morţi de la sfârşitul secolululi al XIX-lea şi până în anii ’90.

El îşi multiplică gesturile simbolice, îmbrăţişând supravieţuitori şi punându-şi pe cap podoabe de cap tradiţionale.

8 decembrie 2022: LACRIMI PENTRU UCRAINA

La Imaculata Concepţie (Naşterea Maicii Domului), în Piaţa Spaniei, la Roma, Papa nu reuşeşte să-şi resţină lacrimile atunci cînd evoca ”Ucraina martirizată”, la zece luni de la invazia trunpelor ruse.

Citindu-şi discusul în picioare, se întrerupe, puternic emoţionat, şi rămâne tăcut o vreme, tremurând, după care-şi reia lectura în aplauzele mulţimii.

5 ianuarie 2023: BINECUVÂNTEAZĂ SICRIUL LUI BENEDICT AL XVI-LEA 

Lângă o Bazilică Sf. Petru învăluită în ceaţă, Papa prezidează slujba funerară an Papei Emerit Benedict al XVI-lea, mort la vârsta de 95 de ani, marcând sfârşitul unei coabitări fără precedent a doi bărbaţi în alb.

Teologul german, care s-a retras la o mănăstire în grădina Vaticanului, l-a umbrit pe succesorul său, inspirând inclusiv Hollywoodul, care a făcut filmul ”Cei doi Papi”.

Doliu în handbalul românesc: a murit antrenorul Alexandru Teuţan. Preşedintele FRH: “A fost un formator de oameni, nu doar de sportivi”

Decesul Papei Francisc – Box: Preşedintele WBC anunţă o săptămână de doliu