Două dintre marile greşeli pe care le fac părinţii în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor sunt legate de faptul că le oferă zilnic celor mici dulciuri şi faptul că le pun acestora la dispoziţie sucuri. Un suc natural conţine o cantitate foarte mare de fructoză care se poate depune în strat adipos pe corpul copiilor, a explicat consultantul în nutriţie Maria Martac.
”Copiii nu trebuie să primească dulciuri în fiecare zi. Este suficient un fruct. Nu trebuie să aibă sucuri, sucuri concentrate sau sucuri fresh, pot să fie ele şi bio, şi oricum, şi făcute în casă”, a afirmat, marţi seară, la , consultantul în nutriţie Maria Martac.
Ea a spus că un copil trebuie să consume fructele aşa cum sunt ele, nu stoarse.
”În mod normal un copil nu ar putea să mănânce patru mere sau patru portocale sau câte se folosesc pentru un suc, pentru că acolo (în sucul preparat – n.r.) este un concentrat de fructoză teribil. Iar organismul nostru şi al copilului nu funcţionează cu fructoză, funcţionează cu glucoză. Şi cum în fructe avem şi fructoză şi glucoză, organismul consumă glucoză pentru energie şi pentru metabolism, iar fructoza o pune în strat adipos. Sunt foarte mulţi copii care vin la cabinet cu ficat gras din cauza acestor fresh-uri. Părinţii şi bunicii spun că fac un lucru bun dându-le fresh-uri, dar de fapt copiii iau foarte mult în greutate, fac acest strat adipos în jurul burticii, care este rezultatul, da, şi al dulciurilor, că probabil primeşte şi altceva făinos, dar şi al acestor sucuri”, a explicat Maria Martac.