Preşedintele american Donald Trump l-a criticat săptămâna aceasta pe preşedintele ucrainean pentru că a refuzat să recunoască ocuparea Crimeii de către Rusia, ca parte a unui acord de pace al administraţiei SUA pentru a pune capăt războiului în Ucraina.
Ramaphosa a făcut de asemenea apel joi la o „încetare a focului necondiţionată” în Ucraina, potrivit AFP.
Africa de Sud încearcă să se poziţioneze ca ţară nealiniată în ceea ce priveşte războiul în Ucraina, dar are relaţii bune cu Rusia, ambele ţări aparţinând grupului BRICS de economii emergente care încearcă să sfideze ordinea economică dominată de Occident.
Întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze vreun teritoriu Rusiei ca parte a negocierilor de pace, Ramaphosa a spus că această problemă „ar trebui discutată la masa negocierilor”.
„I-am împărtăşit lui (Zelenski) experienţa noastră sud-africană şi i-am spus că negocierile care au pus capăt coşmarului apartheidului au avut loc fără vreo condiţie prealabilă”, a declarat Ramaphosa într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean.
Zelenski a sosit în Africa de Sud în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce Rusia bombarda intens capitala ucraineană Kiev cu rachete şi drone, ucigând cel puţin opt persoane. El şi-a scurtat vizita, prima sa într-o ţară africană, pentru a se întoarce acasă în urma atacului rus.
Volodimir Zelenski încearcă să consolideze sprijinul internaţional pentru efortul de război al Kievului pe fondul presiunii tot mai mari din partea lui Donald Trump şi a declarat joi că nu are sens să se vorbească despre „liniile roşii” ale Ucrainei în negocierile cu Rusia fără o încetare completă a focului.
Ramaphosa a avut în această săptămână convorbiri telefonice separate atât cu Donald Trump, cât şi cu Vladimir Putin pe tema procesului de pace din Ucraina.
Ramaphosa şi Zelenski s-au întâlnit de mai multe ori, inclusiv la Kiev, în 2023, ca parte a unei încercări de mediere a liderilor africani, care nu a condus însă la niciun progres real.
Această deplasare a lui Zelenski în Africa de Sud – ţară care de mult timp manifestă poziţii proruse- nu s-a soldat cu declaraţii deosebite din partea şefului statului sud-african, care a calificat totuşi acceptul Ucrainei pentru o încetare imediată a focului drept un „semnal foarte pozitiv”, pe care l-a „salutat”.
„Este un semnal bun din partea preşedintelui Zelenski că Ucraina este de acord cu o încetare necondiţionată a focului, astfel încât discuţiile şi negocierile să poată avea loc”, a insistat Cyril Ramaphosa, repetând de mai multe ori expresia „semnal pozitiv”.
Referitor la scurtarea vizitei lui Zelenski din cauza atacului rusesc, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-african de Externe a făcut referire la un „program accelerat din cauza escaladării”, într-o nouă evoluţie a lexicului Pretoriei cu privire la războiul dus de Rusia în Ucraina.
„Africa de Sud este profund îngrijorată de continuarea conflictului în Ucraina, de pierderile continue de vieţi în rândul civililor, de distrugerea infrastructurii esenţiale şi de deteriorarea situaţiei umanitare”, şi-a exprimat regretul Cyril Ramaphosa la câteva ore după bombardamentele ruseşti.
La rândul său, preşedintele american Donald Trump s-a declarat „nemulţumit” de loviturile ruseşti asupra Kievului. „Nu era necesar şi au venit într-un moment foarte prost”, a declarat el pe platforma sa socială Truth, înainte de a adăuga: „Vladimir, OPREŞTE-TE!”, adresându-se omologului său rus.