Fostul judecător al Curţii Constituţionale Tudorel Toader afirmă că din punct de vedere juridic decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti referitoare la anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut nu are „absolut niciun efect”, pentru că instanţa superioară „sigur” o va invalida. Toader mai spune că din 1991 încoace niciun judecător nu a decis cu privire la hotărârile Curţii Constituţionale, pentru că tot românul ştie că respectivele decizii sunt definitive, general obligatorii de la publicarea în Monitorul Oficial şi nu există nicio cale de atac împotriva lor. Potrivit fostului judecător constituţional, şi Tribunalul UE, şi CEDO au spus recent că nu au competenţe să invalideze decizia CCR.
Întrebat la Digi 24 ce consecinţe are decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti, care a admis o cerere de anulare a hotărârii CCR prin care era anulat procesul electoral din decembrie 2024, fostul judecător al Curţii Constituţionale a răspuns: „Discutaţi dumneavoastră, discutăm noi această decizie pe care a dat-o judecătorul de la Ploieşti, se nasc unele speranţe, unele emoţii pentru parte dintre alegători. El, judecătorul, se face cunoscut, îl ştim noi cu nume şi prenume, chiar dacă printr-o anomalie juridică, ceva care iese din tiparele dreptului normelor legale, normelor constituţionale. Din punct de vedere juridic, nu are absolut niciun efect pentru că instanţa superioară sigur va invalida această decizie”.
Tudorel Toader a adăugat că rămâne de văzut „ce l-a mânat” pe acel judecător să decidă aşa ceva.
„Din 1991 până în prezent, niciun judecător nu a decis cu privire la hotărârrile Curţii Constituţionale pentru că tot românul ştie că respectivele decizii sunt definitive, general obligatorii de la publicarea în Monitorul Oficial şi nu există nicio cale de atac împotriva lor. Bunăoară, de dată recentă am văzut că Tribunalul Uniunii Europene a spus că nu are competenţe peste decizia CCR. CEDO, de asemenea, a spus că nu are competenţe pentru a verifica, pentru a invalida decizia CCR, pe cale de consecinţă cu atât mai puţin ar putea un judecător de fond care nu este în jurisdicţia constituţională să antameze aşa ceva”, a subliniat Toader.
Întrebat cât de „puţină carte să ştii” pentru a da o asemenea hotărâre, Tudorel Toader a înlăturat presupunerea că judecătorul nu ar şti carte.
„Să nu-l bănuiţi că nu ştie. Ştie carte. Ştia că nu putea să facă aşa ceva. Probabil a avut altee considerente, un alt mobil care l-a determinat să o facă. Vă repet, a vrut să ştie lumea despre el cu nume şi prenume. A reuşit. Poate că îşi pregăteşte terenul să intre în politică. Va reuşi. Poate face un joc să tulburea apele. Nu va reuşi”, a spus Tudorel Toader.
Fostul judecător al CCR a precizat că în privinţa posibilelor sancţiuni împotriva judecătorului, acestea pot veni din partea CSM sau Inspecţia Judiciară, dacă va fi solicitată.
„În rest, îl va saluta lumea pe stradă, va spune – este judecătorul curajos care a dus turul 2 înapoi şi aşa mai departe”, a mai precizat Toader.
Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care era anulat întregul proces electoral de la începutul lunii decembrie a anului trecut. Decizia instanţei nu este definitivă, având drept de recurs în 5 zile, însă suspendă executarea hotărârii magistraţilor constituţionali până la soluţionarea definitivă a cauzei.
Fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat pentru News.ro,că „în acest moment nu se mai fac alegeri”, în condiţiile în care „hotărârea aceasta există”. Zegrean afirmă că dacă judecătorul de la Ploieşti motivează rapid sentinţa şi cineva o atacă rapid, atunci se pot organiza alegerile prezidenţiale din luna mai.
Hotărârea Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă în ce priveşte anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziţia privind suspendarea efectelor acesteia este executorie, afirmă avocatul Adrian Toni Neacşu.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti.