Cătălin Radu, director general Bristol-Myers Squibb România: Cea mai mare provocare din sănătate este finanţarea neadecvată/ Eu cred că sănătatea nu este o cheltuială, sănătatea este o investiţie în viitorul ţării

Directorul general al Bristol-Myers Squibb România, Cătălin Radu, este de părere că finanţarea neadecvată este cea mai mare provocare din domeniul sănătăţii din ţara noastră. El este de părere că ar trebui introdusă o plată bazată pe indicatori de performanţă.

Întrebat, luni seară, la Medika TV, care sunt cele mai mari provocări ale sistemului public de sănătate din România, directorul general al  Bristol-Myers Squibb România, Cătălin Radu, a precizat că sănătatea nu este o cheltuială, ci o investiţie, alături de educaţie. El s-a referit şi la o ”finanţare neadecvată” a sistemului medical din România.

”Aş reveni la cea mai mare provocare (…) şi anume finanţarea neadecvată. Am auzit de foarte multe ori, domnule, cheltuielile cu sănătatea. Eu cred că sănătatea nu este o cheltuială, sănătatea este o investiţie în viitorul ţării ăstea. Este o investiţie alături de educaţie. Sunt doi piloni fără de care capitalul uman, cel care generează valoare în ţara asta, nu va avea cum să fie la nivelul pe care îl dorim. Pentru a fi o ţară în continuare în dezvoltare şi nu o ţară care să devină cumva irelevantă, o finanţare adecvată a sănătăţii ar aduce, cred eu, cu sine, şi o redistribuire adecvată a resurselor medicale (…) ar merge la pachet cu o reformă teritorial-administrativă şi despre asta auzim de mult în România, dar nu se întâmplă din anumite motive”, a declarat Cătălin Radu.

Directorul general al  Bristol-Myers Squibb România s-a referit şi la o plată bazată pe indicatori de performanţă.

”Cred că ar trebui să vină cu o plată corectă în sănătatea publică, o plată bazată pe indicatori de performanţă. Cred că s-a luat la momentul respectiv o măsură foarte bună cu acea plată unitară. A ajutat un pic la stoparea exodului de medici, care era unul extraordinar de accelerat. Dar trebuie să evoluăm. Nu putem să rămânem tot acolo. Avem spitale şi cadre medicale care sunt absolut sufocate, cu zeci de cazuri pe zi şi avem spitale care sunt ca bază remunerate exact la fel şi medici remuneraţi exact la fel, cu unu-doi, poate, pacienţi pe zi. Nu sunt accesate. Nu aşa funcţionează un sistem performant. Cam astea cred că ar fi provocările şi mai este acea provocare de a reduce presiunea pe spitale, a muta de fapt sănătatea către o depistare precoce, către screening, către prevenţie, către tratament în ambulator, în loc de spitalizare”, a declarat Cătălin Radu.

De asemenea, Cătălin Radu a subliniat că lipsa de finanţare îi afectează atât pe pacienţi, cât şi companiile farmaceutice.

”Noi suntem ca industrie farmaceutică cumva mână-n mână cu provocările sistemului. Iar această lipsă de finanţare adecvată, inevitabil, îi afectează pe pacienţi, dar şi pe noi. (…) Această lipsă de predictibilitate cred că este un foarte, foarte mare impediment”, a mai precizat Cătălin Radu.

 

Dezbatere electorală – Ce aleg candidaţii dacă ajung la Cotroceni: taxe mai mari pentru toţi românii sau reduceri masive în sistemul bugetar?

Pană de curent gigantică: Spania declară stare de urgenţă în regiunile care solicită acest lucru