Electricitatea revine treptat în Spania şi Portugalia

Electricitatea începea să revină treptat în Spania şi Portugalia, în noaptea de luni spre marţi, după orele lungi ale unei pene de curent „excepţionale”, de origine necunoscută, care a provocat haos în toată Peninsula Iberică, relatează AFP.

La aproape 12 ore de la începutul penei de curent, 61,35% din alimentarea cu energie electrică a Spaniei continentale a fost restabilită, a anunţat administratorul reţelei REE puţin după miezul nopţii (1:00, ora locală), adăugând că „se continuă lucrările pentru restabilirea normalităţii în sistemul electric”.

Pe străzile din diferite cartiere ale Madridului, revenirea curentului electric a fost adesea întâmpinată în cursul serii cu aplauze şi strigăte de bucurie, după o lungă zi fără electricitate, dar şi, în majoritatea cazurilor, fără internet şi telefonie mobilă.

Primul ministru Pedro Sanchez nu s-a aventurat însă să spună când va fi din nou operaţional întreaga reţea naţională, nici să ofere o explicaţie cu privire la cauzele acestei pene de curent.

„Nicio ipoteză nu a fost exclusă”, a insistat el. „Niciodată” nu a existat o asemenea „prăbuşire” a reţelei spaniole, a continuat el, adăugând că 15 gigawaţi de electricitate din reţeaua spaniolă, totul „în doar cinci secunde”.

Cincisprezece gigawaţi însemnau aproximativ 60% din cererea de electricitate a Spaniei în acel moment al zilei, a precizat şeful guvernului.

HAOS ÎN TRANSPORTURI

Omologul său portughez Luis Montenegro, care a declarat seara că speră ca situaţia să se rezolve în ţara sa „în următoarele ore”, a vorbit despre o „situaţie gravă şi fără precedent” a cărei origine se află „probabil în Spania”. În Portugalia, potrivit operatorului reţelei de electricitate, aproximativ 2,5 milioane de gospodării aveau din nou curent în cursul serii, dintr-un total de 6,5 milioane.

Revenirea treptată la normal a fost o veste bună de ambele părţi ale frontierei, după o zi lungă petrecută jonglând cu dificultăţile, cu metrouri închise, autobuze supraaglomerate, trenuri blocate şi comunicaţii extrem de dificile.

În centrul Madridului, locuitorii şi turiştii s-au adunat în faţa hotelurilor elegante şi a băncilor pentru a se bucura câteva momente de WiFi gratuit, alimentat încă de generatoare. La sfârşitul zilei, mii de oameni a trebuit să traverseze răbdători oraşul, încercând să ajungă acasă pe jos. Drumurile principale ale capitalei au fost blocate de trafic, pietonii trecând în zig-zag.

Scene similare au fost observate în Barcelona, unde mulţi locuitori au ieşit pe străzi, cu telefoanele în mână, în căutarea unei reţele ipotetice. Cozi lungi improvizate se întindeau pe câteva sute de metri în staţiile de autobuz.

Câteva ore mai târziu, semafoarele şi faţadele magazinelor s-au aprins din nou, semn că situaţia se îmbunătăţeşte, cel puţin în capitala spaniolă.

Numai în regiunea Madrid, au fost efectuate 286 de operaţiuni de salvare a persoanelor blocate în lifturi, potrivit autorităţilor regionale. Luni seara, 11 trenuri erau încă blocate în Spania cu pasageri la bord, potrivit ministrului transporturilor.

Traficul aerian a fost de asemenea grav perturbat, în special pe aeroporturile din Madrid, Barcelona şi Lisabona, potrivit organismului european de control al traficului aerian Eurocontrol, însă premierul spaniol a subliniat seara că doar 344 din cele 6.000 de zboruri programate luni în ţară au fost anulate. „Nu există probleme de insecuritate. Sistemul nostru spitalicesc funcţionează corect”, a declarat Pedro Sanchez în cursul zilei, făcând apel la populaţie „să acţioneze responsabil şi civic”.

Şi într-adevăr, în ciuda haosului şi a confuziei, atmosfera a rămas calmă şi binevoitoare pe străzile din Madrid pe toată durata penei de curent.

ZELENSKI OFERĂ AJUTOR

Pe X, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că a oferit „ajutorul” Ucrainei, care are „experienţă” în gestionarea „problemelor energetice şi în special a întreruperilor de curent” după „ani de război şi atacuri ruseşti”.

Întreruperea de curent, de o amploare „excepţională” potrivit REE, a început la ora 10:33 GMT (13:33 în România), provocând haos în transporturi în întreaga Peninsulă Iberică.

Alimentarea a fost parţial restabilită datorită interconexiunilor cu Franţa şi Maroc, iar centralele pe gaz şi hidroelectrice au fost „reactivate în întreaga ţară”, potrivit lui Sanchez.

Centralele nucleare din Spania au fost închise, o procedură normală de siguranţă în cazul unei pene de curent.

În Europa, la 4 noiembrie 2006, o defecţiune a reţelei germane a aruncat în întuneric timp de aproape o oră 10 milioane de persoane, dintre care jumătate în Franţa şi restul în Germania, Belgia, Ţările de Jos, Italia şi Spania. Cu trei ani înainte, întreaga Italie, cu excepţia Sardiniei, a rămas fără electricitate la 28 septembrie 2003.

Jeff Bezos îşi lansează propria constelaţie de sateliţi, concurându-l pe Elon Musk – VIDEO

„Nu s-a mai întâmplat niciodată”. Premierul Pedro Sanchez spune că pana de curent din Spania a fost provocată de o dispariţie inexplicabilă din reţea a unei cantităţi de energie electrică