Preţurile petrolului au scăzut luni cu aproape 2%, pe fondul temerilor privind cererea redusă de combustibil, generate de tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China, relatează Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,32 dolari sau cu 1,97%, ajungând la 65,55 dolari pe baril. Contractele pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,21 dolari sau cu 1,92%, până la 61,81 dolari pe baril.
Deşi petrolul Brent înregistrase uşoare creşteri în ultimele două sesiuni, săptămâna trecută a marcat o scădere de peste 1% din cauza îngrijorărilor privind impactul tarifelor asupra economiei globale.
”Războiul comercial SUA-China domină percepţia investitorilor şi influenţează preţurile petrolului, depăşind chiar şi discuţiile nucleare dintre SUA şi Iran sau tensiunile din cadrul alianţei OPEC+”, a declarat John Evans, analist la firma de brokeraj PVM.
Pieţele au fost zguduite de semnale contradictorii din partea preşedintelui Donald Trump şi a Beijingului privind stadiul negocierilor pentru detensionarea conflictului comercial. Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat duminică că nu poate confirma existenţa negocierilor, în timp ce Beijingul a negat că ar exista discuţii în desfăşurare.
”O mare parte din investitori se întreabă ce se va întâmpla în următoarele 24-48 de ore: Vom bombarda Iranul? Va cumpăra China mai mult petrol?”, a spus Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.
Membrii OPEC+ ar putea propune o accelerare a creşterilor de producţie de petrol pentru a doua lună consecutivă, în cadrul întâlnirii programate pe 5 mai.
”Percepţia a devenit mai pesimistă faţă de luna trecută, din cauza intenţiei OPEC+ de a reduce mai agresiv restricţiile de producţie şi a îndoielilor privind unitatea cartelului”, a menţionat analistul Aldo Spanjer de la BNP Paribas. Banca franceză estimează că preţul petrolului Brent va rămâne în zona superioară a 60 de dolari pe baril în trimestrul al doilea al acestui an.
Între timp, discuţiile nucleare dintre SUA şi Iran continuă săptămâna aceasta în Oman, însă ministrul iranian de Externe Abbas Araqchi s-a declarat ”extrem de precaut” în privinţa şanselor de succes.
Totodată, în Iran, o explozie puternică produsă în cel mai mare port al ţării, Bandar Abbas, a provocat moartea a cel puţin 40 de persoane şi rănirea a peste 1.200, au anunţat duminică mass-media de stat.