Poduri și drumuri noi între Ungaria și Slovacia: granițele devin mai deschise ca niciodată

Ministrul de externe a precizat că este în interesul atât al Ungariei, cât și al Slovaciei ca una dintre cele mai lungi granițe din Europa să nu separe cele două țări, ci mai degrabă să le conecteze. În acest sens, a subliniat că anterior existau doar 22 de puncte de trecere pe această frontieră de 654 de kilometri, dar în urma unui acord încheiat între premierul ungar, Viktor Orbán, și premierul slovac, Robert Fico, numărul acestora a crescut în prezent la 40.

„Acest lucru este bun pentru toată lumea, este bun pentru unguri, este bun pentru slovaci, este bun pentru cei care locuiesc în Slovacia, este bun pentru ambele economii. Prin urmare, astăzi s-a luat decizia de a deschide al doilea capitol al acestui acord cuprinzător care vizează creșterea numărului de puncte de trecere a frontierei”, a anunțat Péter Szijjártó, care a adăugat: astfel părțile vor începe proiectarea a trei poduri noi: a unui pod pentru trecerea camioanelor în zona Esztergom, a unui pod pentru bicicliști și pietoni la Dunakiliti, județul Győr-Moson-Sopron, și a unui un pod peste râul Tisa la Čierna, Slovacia.

„Aceste trei poduri noi, bine distribuite în trei puncte diferite ale țării, oferă o oportunitate pentru ca granița noastră să fie și mai simplă, și mai ușor de traversat și pentru a ne conecta și mai bine”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

„Pe de o parte, începem rapid să planificăm extinderea autostrăzii M2 spre nord și planificăm să construim trei drumuri mai mici la Ipolyvece şi la Zabar, județul Nógrád, precum și la Vámosmikola, judeţul Pesta. Pe lângă aceasta, vor fi reabilitate mai multe puncte de trecere a frontierei, de exemplu, podul de la Vámosszabadi din zona Győr va trebui, de asemenea, reabilitat”, a precizat oficialul ungar, adăugând: „Este cel puțin la fel de important să punem în funcţiune noi trenuri pe mai multe linii feroviare pentru a facilita și a eficientiza trecerea frontierei dintre Győr și Bratislava, dintre Párkány și Szob și în zona Balassagyarmat și la Salgótarja”.

Ministrul a menţionat, totodată, că dorinţa este implementarea acestor investiții cât mai repede posibil. „Dat fiind faptul că intenția este comună și depinde doar de noi, vom fi cel puțin la fel de rapizi ca la implementarea primului acord. Nimeni nu s-a gândit că în câțiva ani că numărul punctelor de trecere dintre cele două țări ar putea fi crescut de la 22 la 40, inclusiv prin construirea a numeroase poduri pe Dunăre și pe râul Ipoly. Și dacă am reuşit o dată, de ce să nu reuşim din nou?”, s-a întrebat ministrul de externe.

„În multe locuri, atât în ​​Ungaria, cât și în Slovacia, s-a creat situația în care cea mai apropiată stație de ambulanță sau cel mai apropiat spital modern, bine echipat, a fost mult mai aproape de cealaltă parte a graniței decât în ​​propria țară”, a amintit ministrul de externe, menţionând: „Prin urmare, intenția noastră este de a încheia un nou acord de cooperare în domeniul salvării și asistenței medicale transfrontaliere, astfel încât persoanele care locuiesc de-a lungul frontierei, dacă au nevoie de asistență medicală, să o primească cât mai repede și la cel mai înalt standard posibil”.

În final, ministrul a declarat că Ungaria este absolut interesată de succesul cooperării dintre ţările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia – V4), deoarece, datorită acesteia, țările membre ale acestui grup au reușit să obțină multe rezultate extrem de importante în Europa pe care nu le-ar fi putut obține singure.

„Dacă premierii statelor Grupului de la Visegrad nu și-ar fi unit forțele, zeci sau sute de mii de migranți ilegali ar cutreiera astăzi țările Europei Centrale”, a spus Péter Szijjártó, subliniind: „Deși există diferențe puternice de opinie cu privire la anumite probleme geopolitice, cum ar fi războiul din Ucraina, dacă toată lumea se poate concentra asupra domeniilor în care există înţelegere, atunci cooperarea dintre ţările Grupului de la Vișegrad poate fi reluată, iar noi vom face tot ce putem în acest sens”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Alertă aeriană în România – MApN trimite de urgență patru aeronave pentru a supraveghea zona: O dronă rusească ar fi încălcat teritoriul aerian al țării noastre

Exod din Justiția americană: Peste 100 de avocați federali pleacă pe fondul schimbării priorităților în era Trump