Sărbătorile zilei din 29 Aprilie 2025 – Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon
Ortodoxe
Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon
Greco-catolice
Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei
Romano-catolice
Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei
Numele lor sunt Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Erau originari din diferite locuri și țări dar s-au aflat împreună în această cetate, unde Îl preamăreau pe Hristos și cu toată îndrăzneala, în acea perioadă în care creștinii erau urmăriți, schingiuiți și omorâți, Îl propovăduiau pe El, că este Unul Dumnezeu Atoateziditor și Atoatețiitor.
‘Apoi sfinții îndemnau pe oamenii cei orbiți cu necredința, ca, lepădând întunericul cel înnegurat al minții, să vadă adevărul; și luminându-se cu lumina cunoștinței, să creadă întru Unul adevăratul Dumnezeu, Cel ce este în cer și toată lumea o stăpânește’. (Viețile Sfinților)
‘O îndrăzneală ca aceasta văzând-o slujitorii diavolului, i-au prins îndată, ca niște lupi pe oi, cu sălbăticie și fără de omenie și, legându-i, i-au dus la judecată înaintea boierului cetății, în Cizic’. (Viețile Sfinților)
Cetatea Cizic se afla într-o regiune numită Misia-mică din nord-estul Asiei Mici, situată pe coasta sudică a Mării Marmara.
Acești sfinții mucenici ‘erau obosiți în multe feluri de chinuri și pedepse, fiind aruncați în temniță și iarăși scoși și chinuiți, ca să se lepede de Hristos și să jertfească idolilor. Iar ostașii lui Hristos nicidecum nu se depărtau de Domnul și, văzând înșelăciunea păgânească și deșarta închinare la idoli, au ocărât și au rușinat pe stăpânitori. Pentru aceea, după alte munci, li s-au tăiat capetele și tot în acel loc li s-au îngropat și trupurile’. (Viețile Sfinților)
După câțiva ani, în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337), încetând prigonirea creștinilor, au fost scoase de sub pământ trupurile celor nouă sfinți mucenici, și găsindu-se nestricate, au fost duse într-o biserică zidită în numele lor.
Acolo s-au făcut, mai apoi, multe minuni și tămăduiri prin sfintele lor moaște. (sursa: Viețile Sfinților – paginiortodoxe.tripod.com)