Valeria Răcilă van Groningen şi Marius Urzică, onoraţi cu Ordinul Excelenţa Olimpică al COSR

Valeria Răcilă van Groningen şi Marius Urzică, doi mari campioni ai sportului românesc, au fost recompensaţi de COSR pentru meritele deosebite şi aportul uriaş adus la promovarea şi dezvoltarea Mişcării Olimpice din România.

Înainte de începerea Adunării Generale Ordinare a Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), toţi cei prezenţi au aplaudat furtunos, în picioare, când Mihai Covaliu preşedintele COSR şi George Boroi, secretarul general al COSR, le-au înmânat Ordinele Excelenţa Olimpică fostei canotoare Valeria Răcilă van Groningen şi fostului gimnast Marius Urzică. Vicepreşedinţii COSR Elisabeta Lipă, Camelia Potec şi Răzvan Burleanu, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport Bogdan Matei le-au fost alături.

 
Niciuna dintre cele două personalităţi ale sportului românesc nu a ştiut că va primi distincţiile, iar invitaţia în faţa asistenţei i-a luat prin surprindere.
 
”Dacă ştiam nici nu mai dormeam azi noapte. Nu-mi venea să cred când mi-am auzit numele”, a mărturisit Valeria Răcilă.
Valeria Răcilă are în palmares o medalie de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice (Moscova 1980, Los Angeles 1984) şi două medalii de argint şi două de bronz la Campionatele Mondiale (1979, 1981, 1982, 1985).
 
După cariera strălucită în canotaj, Valeria a revenit la prima ei dragoste, atletismul – sport în care a excelat înainte de a deveni o canotoare celebră. 
 
Promotor al mişcării şi alergării, Valeria Răcilă van Groningen este preşedinte al Bucharest RUNNING CLUB. Din 2008, organizează Maratonul Bucureşti, o competiţie internaţională care a crescut an de an, ajungând de la 900 de alergători la prima ediţie, la peste 12.000, Semimaratonul Bucureşti, precum şi alte evenimente sportive.
 
Valeria se mândreşte că reuşeşte să aducă o mulţime de oameni împreună în jurul unei pasiuni comune pentru mişcare şi sănătate.
 
”Succesul înseamnă multă muncă. Trebuie să ai o motivaţie şi un obiectiv în faţa pentru care să te antrenezi. Am reuşit pentru că am fost pregătită să lupt pentru o medalie şi nu am căzut la primul hop. Am avut determinare. Ca să ajungi campion mondial, olimpic este nevoie de multe sacrificii!”

 
Singurul gimnast din România care a câştigat aurul olimpic, liderul unei generaţii care a urcat echipa masculină a României pe podiumul olimpic, mondial şi european, Marius Urzică a mărturisit că la primirea distincţiei COSR a avut mai multe emoţii decât înaintea unui concurs. ”Înainte de competiţii ştiam la ce să mă aştept. Eram conectat la întreceri. Astăzi însă am venit la o Adunare Generală normală şi am încremenit când am auzit că voi primi distincţia COSR”, a recunoscut Marius cu distincţia în mână, tremurând încă de emoţie.
 
Marius Urzică a participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice – la Atlanta 1996, Sydney 2000 şi Atena 2004. La toate a urcat pe podium. Triumful de la Sydney 2000 i-a adus aurul olimpic la cal cu mânere şi l-a acoperit de glorie. El este ultimul gimnast din lume care a primit nota 10.00 la cal cu mânere.
 
Are în palmares 16 medalii la marile competiţii: o medalie de aur, două de argint şi una de bronz Jocurile Olimpice (Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004).
 
Are trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz la Campionatele Mondiale (1994, 1995, 1999, 2001, 2002) şi cinci medalii de aur şi două de argint la Campionatele Europene (1994, 2000, 2002, 2004, 2005).
 
După cariera de sportiv, Marius Urzică a devenit antrenor şi după o perioadă în care a activat în străinătate s-a întors acasă pentru a ajuta lotul olimpic al României. Determinarea, ambiţia, puterea şi spiritul de campion sunt inspiraţie pentru generaţii întregi de sportivi. Cel mai ambiţios elev al marelui Marius Urzică este chiar Alex, fiul său, care i-a moştenit nu doar talentul ci şi dorinţa de victorie fiind disperat să bată recordurile tatălui.
 

Gestionarul reţelei electrice portugheze REN dezminte că se află la originea unui comunicat, care i-a fost atribuit pe reţele de socializare, care evocă un ”fenomen atmosferic rar”, o ”vibraţie atmosferică indusă”, în explicarea cauzelor penei de curent î

Bolojan: Să le arătăm veteranilor respectul și recunoștința pe care le merită