Viktor Orban își întinde ‘falangele’ în alegerile prezidențiale din România: plângere la Ombudsmanul European

  • Cine e Mathias Corvinus Collegium? Este o organizație fondată în anii ’90, care, în ultimii ani, a obținut, potrivit presei internaționale, o susținere financiară masivă din partea guvernului Fidesz de la Budapesta și care este privită drept vehicul pentru promovarea agendei iliberale a acestuia. Organizația a fost prezentată în publicația britanică The Guardian prin prisma acțiunilor sale de propagandă pentru politicile guvernului Orban, cu susținerea unei finanțări de peste 1,3 miliarde de lire sterline obținute de la stat în 2000, relatează edupedu.ro.

Plângerea depusă de MCC „vine în urma mai multor solicitări fără răspuns din partea MCC Bruxelles de acces la informații despre modul în care Comisia aplică DSA în contextul electoral al României – o chestiune de interes public urgent, în timp ce țara se pregătește pentru următorul tur de scrutin din 4 mai 2025”, arată organizația.

„În ciuda faptului că fostul comisar Thierry Breton a avertizat public cu privire la aplicarea pe scară largă a DSA în alegerile naționale, Comisia susține că niciun interes public superior nu justifică transparența în acest caz.

Deși a recunoscut existența a două proceduri DSA, citează o scutire pentru investigațiile în curs ca motiv pentru reținerea documentelor – o scutire care nu se aplică în cazul în care există un interes public semnificativ, în special în chestiuni care implică potențiale interferențe străine”, explică organizația.

Frank Furedi, director executiv al MCC Bruxelles:

„Nu există o dezvăluire adevărată în vocabularul Comisiei”, a declarat Frank Furedi, director executiv al MCC Bruxelles. „Ei cer transparență de la alții, în timp ce își protejează propriile activități de control.

Utilizarea oportunistă a DSA în România – în spatele ușilor închise – este inacceptabilă. Încercarea Comisiei de a crea o zonă fără transparență pentru ea însăși trebuie contestată.”

„MCC Bruxelles avertizează că documentele nedezvăluite ar putea conține informații relevante pentru presupusa ingerință a Rusiei în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, acum anulat, ceea ce face ca lipsa dezvăluirii să fie și mai gravă. O plângere anterioară depusă direct la Comisia Europeană rămâne fără răspuns, în ciuda faptului că termenul legal pentru un răspuns a trecut”, mai transmite organizația.

„Obiceiul Comisiei de a ignora întrebările incomode dincolo de termenele legale este bine documentat”, a adăugat el.

„În acest caz, momentul este deosebit de suspect, cu următoarea rundă de alegeri la doar câteva zile distanță. Poporul român merită să știe ce rol joacă UE în procesul său democratic. Deși salutăm investigația Ombudsmanului, acesta trebuie să fie doar începutul. Oficialii aleși, presa și publicul trebuie să continue să ceară responsabilitate”.

MCC Bruxelles solicită tuturor instituțiilor democratice să se asigure că Comisia Europeană își respectă angajamentele declarate față de transparență, deschidere și responsabilitate democratică – principii care sunt deosebit de critice într-un an electoral crucial pentru Europa.

Cum se prezintă pe pagina oficială MCC

„Mathias Corvinus Collegium (MCC) este cea mai importantă instituție de învățământ și centru de cercetare din Europa Centrală. Axat pe dezvoltarea abilităților și talentelor tinerilor maghiari, MCC oferă educație suplimentară, gratuit, studenților din Bazinul Carpatic.

Pe lângă programele sale educaționale, MCC găzduiește mai multe centre de cercetare care publică cercetări semnificative, găzduiesc conferințe academice și oferă o platformă pentru dezbateri publice și discuții despre cele mai presante probleme cu care se confruntă societatea de astăzi”, se arată în prezentare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

FOTO/VIDEO Bolojan, discurs tranșant la Summitul Celor Trei Mări: ‘Provocările devin oportunități.’ Mesaj pentru o regiune mai conectată și mai prosperă

Alegeri prezidențiale 2025: Peste 97% din secțiile de votare sunt accesibile persoanelor cu dizabilități