Potrivit acestora, Trump poate folosi „progresul marginal în negocieri” ca scuză pentru a spune că „treaba sa este terminată”.
În urma discuțiilor recente cu SUA, oficialii europeni și ucraineni sunt convinși că Trump este gata să profite de orice câștig din această săptămână pentru a se retrage din discuții, chiar dacă progresele înregistrate nu duc la o înțelegere pe termen lung, au declarat patru oficiali pentru Financial Times.
Una dintre sursele publicației a declarat că oficialii din Statele Unite „au început să se îngrijoreze că negocierile cu Rusia nu vor duce nicăieri” și au început să prezinte propuneri pentru un acord care ar putea fi încheiat în scurtul interval de timp stabilit de Trump.
Un oficial european anonim a declarat că Trump construiește „o situație în care își oferă o scuză pentru a pleca și a lăsa totul la discreția Ucrainei și a noastră [Europa]”.
Sursele FT au adăugat că Trump a decis să-și reconsidere angajamentul față de procesul de pace din cauza faptului că președintele rus Vladimir Putin nu este pregătit să accepte astfel de cerințe cheie ale Statelor Unite și Kievului, cum ar fi păstrarea unui număr semnificativ de trupe ucrainene după război.
Autoritățile ucrainene, potrivit Financial Times, au început să se pregătească să acționeze singure
Kievul a crescut producția internă de arme și a intensificat negocierile cu aliații din Europa privind asistența viitoare.
Sursele publicației au adăugat că nu este încă clar dacă Statele Unite vor înceta să mai împărtășească informații cu Ucraina, așa cum a făcut în martie, dacă Washingtonul decide să se retragă din negocierile de pace.
Ce urmează?
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat anterior că săptămâna 28 aprilie – 4 mai o să fie”critică” pentru negocierile privind războiul ruso-ucrainean.
În același timp, vorbind despre posibilul moment al ajungerii la un acord de pace, șeful Departamentului de Stat a spus că este „stupid” să se stabilească o anumită dată.
La începutul lunii aprilie, Rubio a avertizat că Statele Unite sunt gata să refuze să participe la negocieri dacă nu văd progrese în viitorul apropiat.
Președintele american Donald Trump a declarat că a stabilit un termen până la care părțile ar trebui să se așeze la masa negocierilor, însă nu a specificat când va expira acest termen.