Impactul războiului comercial declanşat de preşedintele Donald Trump continuă să afecteze marile companii, marţi fiind anunţate noi măsuri drastice. UPS a anunţat că va concedia 20.000 de angajaţi pentru a reduce costurile, iar General Motors a suspendat estimările financiare şi a amânat conferinţa telefonică cu investitorii până joi, în aşteptarea unor eventuale modificări de politică comercială, transmite Reuters.
GM, Kraft Heinz, Electrolux şi alte companii de top au retras previziunile financiare pentru 2025 sau şi-au revizuit în scădere perspectivele, ilustrând dificultatea planificării într-un climat economic extrem de incert.
Potrivit unei analize Reuters, circa 40 de companii la nivel global şi-au retras sau redus previziunile financiare în primele două săptămâni ale sezonului de raportări.
Preţurile acţiunilor Volvo Cars au scăzut cu 9%, compania anunţând reduceri de cheltuieli de 1,8 miliarde de dolari şi restructurări ale operaţiunilor din SUA. Porsche AG a estimat pierderi de cel puţin 100 de milioane de euro din cauza tarifelor de import impuse de SUA în aprilie şi mai.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a încercat să liniştească investitorii, anunţând viitoare reduceri de taxe pentru piese auto şi promiţând scăderea impozitelor şi relaxarea reglementărilor. Cu toate acestea, incertitudinea continuă să afecteze încrederea consumatorilor şi a companiilor, iar datele economice arată o scădere abruptă a numărului de locuri de muncă vacante şi a indicelui de încredere a consumatorilor la cel mai scăzut nivel din perioada pandemiei.
Sectorul auto este grav afectat, tarifele fiind aşteptate să crească preţurile maşinilor în SUA cu mii de dolari, ceea ce va reduce cererea într-o industrie deja vulnerabilă din cauza tranziţiei lente către vehicule electrice.
Băncile avertizează, de asemenea, asupra impactului: HSBC a semnalat riscuri pentru cererea de credite şi calitatea portofoliului de împrumuturi, în contextul intensificării tensiunilor comerciale.
În paralel, mari companii de consum precum Amazon, Adidas, Kraft Heinz, Hilton, Porsche, Electrolux, Nestlé, Unilever şi Chipotle şi-au redus estimările pentru anul în curs, invocând slăbirea încrederii consumatorilor, pe fondul incertitudinii economice prelungite.
”Istoria ne învaţă că o incertitudine prelungită se va reflecta inevitabil în deciziile de cumpărare ale consumatorilor,” a declarat pentru Reuters Jacob Aarup-Andersen, CEO-ul producătorului danez de bere Carlsberg.