După finalizare Mihail Kogălniceanu ar trebui să devină una dintre bazele NATO de maximă importanță strategică, în apropierea Mării Negre și aproape [sic!] de flancul estic al alianței.
Aflată în județul Constanța, baza extinsă e concepută ca un centru strategic major capabil să găzduiască 10.000 de soldați și să funcționeze ca un adevărat oraș militar. Funcționari MApN au declarat că e o inițiativă finanțată integral de România și rămâne exclusiv sub control național, fără nicio implicare actuală a armatei SUA.
Contractul pentru noile facilități e finalizat acum în proporție de 31%. „Tot ce se întâmplă la baza militară e 100% treaba României. Americanii nu au absolut nici un fel de implicare”, a precizat ministerul.
MApN a abordat de asemenea speculații recente ale presei privind o posibilă retragere a armatei americane din România și Polonia. El a precizat că nu a primit nici o înștiințare oficială de la Washington. „România nu a primit nici o informație oficială în acest sens din partea SUA. Ca atare, nu putem formula o poziție oficială privind informații provenite din presă”, a declarat MApN.
În ciuda incertitudinilor generale din mediul geopolitic, autoritățile române și-au reiterat angajamentul față de proiect, pe care îl califică drept un activ regional vital pe termen lung pentru NATO.