Ilie Bolojan: Grup de lucru, condus de Cancelaria prim-ministrului şi susţinut de reprezentanţii ministerelor Apărării şi Economiei, pentru accesarea creditului Comisiei Europene, în vederea dotării suplimentare pe apărare

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, că în şedinţa CSAT s-a stabilit un grup de lucru, condus de Cancelaria Primului Ministru şi susţinut de reprezentanţii ministerelor Apărării şi Economiei, pentru accesarea creditului Comisiei Europene, în vederea dotării suplimentare pe apărare. El a arătat că este un credit avantajos, care va avea o durată de rambursare de peste 40 de ani şi o perioadă de graţie de 10 ani de zile.

Preşedintele interimar a declarat la finalul şedinţei CSAT că al doilea element legat de creşterea capacităţii de apărare este accesarea pusă la dispoziţie de către Comisia Europeană, pentru ţările Uniunii Europene în vederea dotării suplimentare pe apărare.

”În acest sens, s-a format un grup de lucru care va fi condus de Cancelaria Primului Ministru şi susţinut de reprezentanţii ministerelor Apărării şi Economiei, care va pregăti aplicaţia României pentru accesarea acestui credit”, a spus Bolojan.

El a arătat că este un credit avantajos, care va avea o durată de rambursare de peste 40 de ani şi o perioadă de graţie de 10 ani de zile.

”În felul acesta, România îşi poate îmbunătăţi capabilităţile militare, în anii următori, fără să fim în situaţia în care să punem o presiune mare pe bugetul national”, a menţionat Bolojan.

Preşedintele interimar a mai spus că al treilea element legat de creşterea capacităţii de apărare este legat şi de realizarea acestor investiţii, într-o bună parte, prin comenzi către industria de apărare din România, atât industria publică, dar şi cea privată, în acest sens, fiind mandataţi să poarte negocieri în aşa fel încât să putem realiza parteneriate pentru îndeplinirea condiţiilor prevăzute în ghidul de accesare a acestor credite stabilite de către Comisia Europeană”, a mai spus preşedintele interimar.

 

Bolojan a precizat că a fost un subiect important şi pe parcursul lunii mai şi cel mai târziu în prima jumătate a lunii iunie, până la summit-ul NATO de la Haga, aceste aspecte vor trebui clarificate iar România va prezenta o listă de proiecte pe care le va solicita a fi finanţate prin acest program de creditare SAFE, asigurat de Uniunea Europeană.

 

AFP: George Simion se visează preşedintele MAGA al României. ”Ne putem aştepta la orice, inclusiv la fraude electorale masive”. Prima sa măsură la şefia statului va fi să ”declasifice” discuţiile confidenţiale care au condus la anularea alegerilor

Ilie Bolojan, după CSAT: Ministrul Apărării, mandatat ca în negocierile care vor pregăti Summit-ul NATO din luna iunie de la Haga să îşi asume în numele ţării noastre creşterea etapizată a bugetului de apărare