Românii votează duminică într-un nou tur al alegerilor prezidenţiale care l-ar putea propulsa la putere pe ultranaţionalistul George Simion, un rezultat ce ar putea provoca nelinişte în Uniunea Europeană şi NATO şi ar putea alunga investitorii, scrie Reuters.
Euroscepticul de extremă dreapta conduce în sondajele de opinie înaintea primului tur de scrutin, la cinci luni după ce votul iniţial a fost anulat din cauza unor presupuse interferenţe ruseşti. Simion speră să beneficieze de furia publică generalizată cu privire la anularea votului, luându-i locul candidatului de extremă-dreapta Călin Georgescu, care s-a clasat pe primul loc în scrutinul anulat, dar căruia acum i s-a interzis să candideze.
Simion, în vârstă de 38 de ani, se opune ajutorului militar acordat Ucrainei învecinate, critică conducerea UE şi a susţinut mişcarea Make America Great Again a preşedintelui american Donald Trump. Creştin conservator, acesta a susţinut un referendum eşuat în 2018 menit să împiedice căsătoria cuplurilor de acelaşi sex.
O victorie a lui Simion ar putea izola România în străinătate, ar eroda investiţiile private şi ar face din ţară un membru mai puţin previzibil şi cooperant al NATO în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Kievului, făcând jocul Rusiei în timp ce Moscova poartă un război în Ucraina, scrie Reuters.
Preşedintele României are un mandat limitat la doi ani şi are un rol semi-executiv, care include comanda forţelor armate şi preşedinţia Consiliului de Securitate, care decide cu privire la ajutorul militar. Preşedintele reprezintă România la reuniunile la nivel înalt ale UE şi NATO, poate exercita dreptul de veto la voturi importante ale UE şi numeşte prim-ministrul, judecătorii, procurorii şi şefii serviciilor secrete, precizează Reuters.
Simion este cotat la aproximativ 30% în sondajele de opinie, ceea ce îi conferă un avans confortabil faţă de principalii săi rivali, doi centrişti, dar aparent el nu va obţine suficiente voturi pentru a evita un al doilea tur de scrutin, la 18 mai.
Agenţia JP Morgan a declarat că o victorie a lui Crin Antonescu ar implica statu-quo-ul, în timp ce victoria lui Simion ar comporta „cel mai mare risc de reajustare a coaliţiei de guvernare şi, prin urmare, cea mai mare incertitudine”, menţionează Reuters.
Repetarea alegerilor a blocat eforturile guvernului de a reduce cel mai mare deficit bugetar din UE, punând ţara în pericol de a-şi vedea scăzute ratingurile sub nivelul recomandat investiţiilor. Următorul preşedinte va trebui să gestioneze orice consecinţe economice ale unui potenţial război comercial şi să facă faţă presiunii de a creşte cheltuielile pentru apărare. De asemenea, este posibil ca preşedintele să încerce să se împace cu Washingtonul, după ce membri ai administraţiei Trump au criticat decizia de anulare a scrutinului iniţial, notează Reuters.
Simion a susţinut readucerea României la graniţele sale din 1940, care includ teritorii aflate acum în Bulgaria, Moldova şi Ucraina, şi are interdicţie de a intra în ultimele două state, menţionează Reuters.
Mulţi alegători au reacţionat pozitiv la Simion, care s-a clasat pe locul patru la votul iniţial, după ce s-a raliat lui Georgescu, care se confruntă cu acuzaţii privind sprijinul său pentru grupări fasciste şi probleme de finanţare a campaniei. Autorităţile electorale analizează, de asemenea, finanţarea campaniei lui Simion, aminteşte Reuters.