Italia va cere „consimţământul informat prealabil” al părinţilor pentru cursurile de educaţie sexuală

Guvernul italian doreşte să solicite aprobarea prealabilă a părinţilor pentru cursurile de educaţie sexuală, care nu sunt obligatorii în Italia, o ţară predominant catolică, relatează AFP.

Printr-un decret-lege, guvernul italian doreşte să „garanteze (…) consimţământul prealabil şi în cunoştinţă de cauză al familiilor pentru activităţile şcolare legate de sexualitate”, potrivit unui comunicat publicat miercuri după o reuniune a Consiliului de Miniştri. Consimţământul prealabil scris al părinţilor va fi necesar „pentru participarea la activităţi extracurriculare şi la cele care fac parte dintr-o ofertă educaţională mai largă pe teme legate de sexualitate”, potrivit comunicatului.

Premierul ultraconservator Giorgia Meloni se descrie ca o „mamă creştină” şi a câştigat alegerile generale din 2022 prin apărarea valorilor tradiţionale ale familiei. Vaticanul, între timp, încă exercită o influenţă considerabilă în Italia, astfel încât subiectul orelor de educaţie sexuală este în mare parte tabu. Iniţiativele din trecut de a le face obligatorii în şcoli au avut puţine ecouri.

Filiala italiană a ONG-ului internaţional Save the Children a constatat în februarie că doar 47% dintre adolescenţii italieni au primit o formă de educaţie sexuală la şcoală. Această rată era de 37% în regiunile cele mai sărace din sudul ţării, precum şi în insulele Sicilia şi Sardinia.

Un raport al Uniunii Europene din 2020 a ajuns la concluzia că, în Italia, acolo unde educaţia sexuală este oferită , aceasta „tinde să se concentreze doar pe aspectele biologice, mai degrabă decât pe aspectele psihologice, societale sau emoţionale mai ample”.

În martie, centrul de cercetare Cesie, cu sediul la Palermo, în Sicilia, a descris măsurile luate pentru introducerea educaţiei sexuale în şcolile italiene ca fiind „incoerente, blocate de bariere structurale şi rezistenţă politică”. Centrul a acuzat „mişcările de extremă dreapta” că prezintă această educaţie drept „o ameninţare la adresa valorilor familiei şi a identităţii naţionale”.

„Prin blocarea educaţiei privind relaţiile, consimţământul şi sexualitatea, ele consolidează stereotipurile de gen şi menţin un sistem patriarhal marcat de violenţă sexistă”, a declarat Cesie.

Avortul este legal în Italia din 1978, dar majoritatea ginecologilor din această ţară refuză să întrerupă sarcinile, în numele obiecţiei de conştiinţă.

Dezbatere electorală – Elena Lasconi acuză că între cele două tururi de la prezidenţialele de anul trecut s-au făcut presiuni asupra sa, din partea şefilor partidelor la guvernare, să pună un anume şef la SRI dacă va ajunge preşedinte: Nu am acceptat

Douăsprezece state membre UE solicită activarea clauzei de derogare de la deficitul public a cheltuielilor de apărare, anunţă Comisia Europeană