Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,61%, ajungând la 63,17 dolari pe baril. West Texas Intermediate (WTI), reperul pentru piaţa americană, a pierdut 3,29%, ajungând la 58,43 dolari pe baril. De la începutul lunii, Brent a pierdut aproximativ 15%, iar WTI aproape 18%, cele mai mari scăderi procentuale lunare din ultimii trei ani şi jumătate.
Declinul a fost amplificat după ce Arabia Saudită a transmis că nu intenţionează să mai susţină piaţa prin noi reduceri de producţie şi că este pregătită pentru o perioadă îndelungată cu preţuri scăzute.
”Aceasta ridică temeri privind o posibilă nouă confruntare pe producţie. Se pare că Arabia Saudită vrea să recâştige cota de piaţă pierdută”, a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.
La începutul lunii aprilie, Arabia Saudită a făcut presiuni pentru o majorare mai amplă decât cea planificată a producţiei OPEC+ în luna mai. Potrivit unor surse citate de Reuters, mai mulţi membri ai alianţei OPEC+ vor propune creşteri suplimentare ale producţiei şi în luna iunie. Următoarea reuniune a OPEC+ este programată pentru 5 mai.
”Este foarte posibil ca OPEC+ să continue să aducă pe piaţă volume suplimentare de petrol, pe fondul tensiunilor interne, în timp ce negocierile diplomatice din Ucraina şi Iran ar putea duce la creşterea cantităţilor de ţiţei disponibile pe pieţele internaţionale, într-un moment în care războiul comercial va reduce orice speranţă de redresare a cererii”, au declarat analiştii de la PVM.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat, pe 2 aprilie, impunerea de tarife vamale asupra tuturor importurilor, la care China a răspuns cu măsuri similare, escaladând conflictul comercial dintre cele mai mari două economii şi cei mai mari consumatori de petrol din lume.
Datele publicate miercuri arată că economia SUA s-a contractat în primul trimestru, afectată de importurile masive realizate de companii pentru a evita costurile tarifare ridicate.
Un sondaj Reuters sugerează că politicile tarifare ale administraţiei Trump ar putea împinge economia globală spre recesiune în 2025.
În plus, încrederea consumatorilor americani a scăzut în aprilie la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor publicate marţi.
Totuşi, unele pierderi de preţ au fost atenuate de scăderea neaşteptată a stocurilor de petrol din SUA. Stocurile de ţiţei au scăzut cu 2,7 milioane de barili, ajungând la 440,4 milioane în săptămâna încheiată pe 25 aprilie, potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii Energetice (EIA), faţă de estimările analiştilor care anticipau o creştere de 429.000 de barili.