Probleme în alianța BRICS: țările nu cad la un acord privind un document comun, însă resping protecționismul lui Trump

De asemenea, ei au avertizat că „aceste măsuri provoacă perturbări în lanțul global de aprovizionare și adaugă și mai multă incertitudine economiei globale”. Abordarea confruntării cu unilateralismul SUA are „consens absolut” în rândul grupului de țări condus de China, Brazilia, Rusia, Africa de Sud și India, potrivit ministrului brazilian de Externe Mauro Vieira.

Între vorbe și fapte, însă, s-a deschis un gol.

Documentul nu va fi făcut public oficial până în iulie, când președinții țărilor membre se vor întâlni din nou în Brazilia. Amânarea sa a fost înțeleasă ca o lipsă de acord în acest spațiu. Potrivit lui Viera, „calea rămâne deschisă” pentru a rezolva diferențele.

„Statele BRICS recunosc interesele economice și de securitate strategice și legitime ale fiecărui membru, atât în regiunile respective, cât și la nivel global.

Aceasta face parte din contribuția noastră la o distribuție echitabilă a puterii în afacerile globale, care este esențială pentru atingerea păcii, dezvoltării și sustenabilității.

Susținem diplomația față de confruntare și cooperarea față de unilateralism”, se arată în documentul publicat de Brazilia, care deține președinția spaţiului în cauză.

Summitul a avut loc pe fondul tensiunilor puternice dintre Beijing și Washington.

BRICS reprezintă aproximativ 40% din populația lumii și mai mult de 25% din PIB-ul global. Intenția sa este de a-și extinde numărul de membri pentru a avea o putere economică globală mai mare și pentru a contracara măsurile adoptate de Statele Unite.

Miniștrii de Externe au apărat importanța utilizării monedelor locale în tranzacțiile comerciale și financiare dintre membrii blocului, ca parte a unui proces de abandonare a dolarului.

Textul mai precizează că miniștrii s-au angajat să consolideze Organizația Mondială a Comerțului (OMC) ca „singura instituție cu mandatul necesar pentru a stabili regulile sistemului comercial multilateral”.

Brazilia spera să obțină sprijinul grupului pentru oferta sa de a ocupa un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Dar acel loc este râvnit și de India și Africa de Sud, doi dintre fondatorii BRICS. Potrivit ziarului „Folha din São Paulo”, propunerea administrației Luiz Inácio Lula da Silva a întâlnit opoziție din partea Egiptului și Etiopiei, țări care s-au alăturat grupului anul trecut, alături de Emiratele Arabe Unite, Iran, Indonezia și Arabia Saudită.

În ciuda dezacordurilor interne cu privire la acest punct, BRICS a cerut o „reformă cuprinzătoare a ONU” pentru „o face mai democratică, reprezentativă, rentabilă și eficientă”.

Despre criza din Ucraina și Gaza

La întâlnirea de la Rio de Janeiro au participat, printre alții, miniștrii de Externe ai Chinei și Rusiei, Wang Yi și Serghei Lavrov.

În cadrul unei conferinţe de presă, trimisul lui Vladimir Putin și-a exprimat dezacordul faţă de propunerea Ucrainei de încetare a focului de 30 de zile. Lavrov a spus, însă, că propunerea Rusiei de suspendare de trei zile, care va coincide cu sărbătorirea Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial, între 8 și 10 mai, ar putea fi considerată începutul de facto al dialogului direct cu Kievul pentru a pune capăt conflictului. El a mai declarat că procesul de apropiere de Washington, început după realegerea lui Trump, este comunicat periodic partenerilor BRICS, fără a oferi alte detalii.

Diplomația braziliană a fost cea mai activă în ridicarea necesității de a pune capăt dezastrului umanitar din Gaza. Brazilia a cerut Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga să declare ilegală blocada impusă de Israel, în speranța că instanța va recunoaște că toate măsurile sistematice adoptate de guvernul Netanyahu pentru a preveni sau împiedica prezența și activitățile ONU, ale altor organizații internaționale și ale statelor terțe în teritoriul palestinian ocupat încalcă nu numai obligațiile fundamentale ale legii palestiniene la autodeterminare, ci și alte obligaţii fundamentale din dreptul internațional”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Medvedev jubilează după acordul privind mineralele semnat de SUA-Ucraina: ‘Trump a forţat Kievul să plătească pentru ajutorul american’

Cine arbitrează meciul Universitatea Craiova – Rapid. Cine a fost delegat la Poli Iaşi – Sepsi OSK