Trupa americană de rock alternativ R.E.M. a devenit cunoscută în 1981 datorită lansării single-ului „Radio Free Europe” („Radio Europa Liberă”), pe care îl va reedita pentru a marca Ziua Mondială a Libertăţii Presei, la 3 mai. Momentul va fi marcat prin lansarea unei ediţii limitate pe vinil portocaliu, precum şi produse de merchandising ale căror încasări vor fi direcţionate către RFE/RL, în contextul reducerilor impuse de Trump.
Potrivit romania.europalibera.org, este anul în care se sărbătoresc 75 de ani ai Radio Europa Liberă/Radio Liberty, pe fondul unei lupte privind lichidarea operaţiunilor unui număr de radiodifuzori finanţaţi de SUA, în ceea ce mulţi consideră o încercare de a reduce la tăcere mass-media pro-democraţie.
Cântecul reaminteşte lumii rolul pe care postul de radio finanţat de SUA îl joacă în construirea democraţiei în ţările în care presa liberă e interzisă sau nu este încă pe deplin stabilită.
„Fie că este vorba de muzică sau de o presă liberă – cenzura este o ameninţare la adresa adevărului pretutindeni. De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, le trimit un mesaj jurnaliştilor curajoşi de la Radio Europa Liberă”, a declarat Michael Stipe, solistul şi unul dintre membrii fondatori ai formaţiei.
RFE/RL, împreună cu alte posturi de radiodifuziune finanţate de guvern, precum Vocea Americii, Radio Free Asia, Biroul de radiodifuziune din Cuba (Radio Marti) şi Middle East Broadcasting Networks, se află într-o situaţie dificilă de când preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a redus la minimum activitatea Agenţiei SUA pentru Media Globale (USAGM).
USAGM este o agenţie guvernamentală independentă care supraveghează mai multe posturi de radiodifuziune finanţate de SUA, care distribuie ştiri şi informaţii în aproape 50 de limbi către aproximativ 361 de milioane de persoane în fiecare săptămână.
La câteva ore după publicarea ordinului executiv, o scrisoare din partea USAGM a informat că subvenţia aprobată de Congres care finanţează RFE/RL, cu sediul în capitala cehă Praga, a fost reziliată, o măsură pe care radiodifuzorul o contestă în prezent în instanţă.
Trump, care a luat mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale de la preluarea unui al doilea mandat în ianuarie, a intrat în conflict cu USAGM cu privire la independenţa editorială şi în timpul primului său mandat.
El a readus subiectul în discuţie şi după preluarea celui de-al doilea mandat.
Piesa „Radio Free Europe” a trupei R.E.M. a fost interpretată ca un comentariu referitor la dorinţa de informare autentică într-un peisaj al dezinformării. Sound-ul optimist al muzicii contrastează cu teme mai grele pentru a surprinde un spirit de rezistenţă şi speranţă.
Acest spirit de rezistenţă, spune Mike Mills, membru fondator al R.E.M., trăieşte în ceea ce el a numit „OG” (Original Gangster) al emisiunilor pro-democraţie.
„Jurnaliştii de la Radio Europa Liberă au enervat dictatori timp de 75 de ani. Ştii că îţi faci treaba atunci când îţi faci duşmanii potriviţi”, a spus el.
Patru jurnalişti şi colaboratori RFE/RL – Ihar Losik, Nika Novak, Vladislav Yesipenko şi Farid Mehralizada – sunt în prezent închişi pentru acuzaţii legate de activitatea lor.