Tot sâmbătă, la ora 17:00, în bazilica Sfântul Petru, s-a celebrat a opta Sfântă Liturghie, din cele nouă prevăzute, pentru odihna veșnică a regretatului papă Francisc. La celebrarea euharistică prezidată de cardinalul Ángel Fernández Artime, sunt așteptați să participe în mod special membrii Institutelor de viață consacrată și ai Societăților de viață apostolică.
La briefingul cu jurnaliștii din ziua precedentă, Matteo Bruni a comunicat că vineri a fost instalat coșul de fum de pe acoperișul Capelei Sixtine, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc primele repetiții. Mai mulți jurnaliști au cerut informații referitoare la luările de cuvânt prin care cardinalii au vorbit despre abuzuri și de scandalurile financiare.
Bruni a explicat că s-a vorbit de aceste chestiuni ca de o adevărată ”rană”, care rămâne ”deschisă”, astfel încât să existe conștiința acestor problematici și să se caute întotdeauna modalitățile concrete de a fi vindecată.
Cât privește prezența cardinalilor electori, directorul Sălii de presă a confirmat că doi sunt cei care nu vor participa: spaniolul Antonio Cañizares Llovera, arhiepiscop emerit de Valencia, și kenyanul John Njue, arhiepiscop mitropolit de Nairobi. Alți patru cardinali electori urmează să ajungă cât de curând la Roma.
Nu a fost confirmată, în schimb, prezența în Capela Sixtină a cardinalului Vinko Puljić, arhiepiscop emerit de Sarajevo, care a transmis că, dacă este însoțit, ar putea participa în prezență la scrutine. În zilele trecute, s-a spus că prelatul, fiind convalescent, ar fi rămas la ”Sfânta Marta” și și-ar fi exprimat scrutinul în camera în care va fi repartizat. În orice caz, cardinalul a comunicat că ajunge la Roma în 3 mai.
Între timp, Capela Sixtină a fost închisă publicului încă de duminica trecută, iar în aceste zile, tehnicienii pregătesc spațiile, infrastructura necesară și sistemul audio.
Dacă pe timpul congregațiilor generale este asigurat un serviciu de traducere simultană, nu va fi la fel pe timpul reuniunilor din Capela Sixtină.
În fine, ceremonia de începere a conclavului va fi în limba latină, în aceeași limbă urmând să fie rostit și jurământul cardinalilor, care va fi depus în Capela Sixtină după procesiunea inițială și după meditația cardinalului Raniero Cantalamessa, urmate de primul scrutin.(…)