Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Miercurea-Ciuc, inspector principal de poliţie penitenciară Romina Avădăni, în custodia unităţii se află 195 de deţinuţi, din care 136 şi-au exprimat dorinţa de a vota, două dintre solicitări fiind respinse de reprezentanţii secţiei de votare, întrucât persoanele în cauză nu aveau drept de vot.
„Astfel, au votat un număr de 134 de persoane private de libertate, cu vârste cuprinse între 18 şi 67 de ani. (…) Procesul electoral s-a desfăşurat între orele 8-11:30, într-o sală special amenajată în sectorul de deţinere, cu urna mobilă de la secţia de vot cu numărul 12. Acesta s-a desfăşurat în condiţii optime, nu au fost întâmpinate dificultăţi”, a precizat Romina Avădăni.
Printre infracţiunile săvârşite de către persoanele private de libertate care au votat duminică se numără furt, furt calificat, tâlhărie, omor, conducere fără permis şi alte infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Harghita, Adrian Pănescu, la nivelul judeţului au fost depuse 2089 cereri pentru urna specială, dintre care 350 de către persoane internate în unităţi medicale.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, Kiss Edit, a precizat, pentru AGERPRES, că 278 de pacienţi internaţi au depus cerere pentru a-şi exercita dreptul de vot.
„Clădirile spitalului sunt arondate la patru secţii de votare. Spitalul a emis adeverinţele necesare, am distribuit cererile pacienţilor, le-am colectat şi le-am predat birourilor electorale. Până la termenul limită, am depus, în total, 278 de cereri pentru urna mobilă. În clădirea principală votarea a început la ora 9 dimineaţa, iar în celelalte clădiri după ora 13”, a menţionat Kiss Edit.
Şi la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc vor vota cu urna mobilă un număr de 101 persoane, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unităţii, Zörgő Noémi.
Totodată, în celelalte spitale din judeţ sunt pacienţi internaţi care şi-au exprimat opţiunea electorală, după ce au solicitat în scris acest lucru.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, agent şef adjunct de poliţie Plumbu Maria, a informat că au fost înregistrate şi 15 solicitări de exercitare a dreptului de vot venite de la persoanele care se află în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Harghita.
Centrul de comunicare judeţean Harghita a transmis că, la nivelul judeţului, procesul electoral se desfăşoară fără probleme.
„Conform datelor centralizate la nivelul Comandamentul Operaţional activat la nivelul judeţului Harghita, care monitorizează şi coordonează misiunile legate de alegeri din judeţ, pe parcursul nopţii nu a fost înregistrat niciun incident deosebit. (…) Pe parcursul zilei de ieri (sâmbătă – n.red.) şi al nopţii, structurile MAI au fost sesizate cu privire la un posibil incident electoral, respectiv de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale”, a transmis sursa citată.