Acţionarii Berkshire Hathaway, compania construită de Warren Buffett în peste 60 de ani, se pregătesc pentru o nouă eră, marcată de tranziţia istorică anunţată sâmbătă: Buffett va renunţa la funcţia de CEO până la finalul anului, urmând să fie înlocuit de vicepreşedintele Greg Abel, transmite Reuters.
Deşi fanii şi investitorii regretă pierderea liderului legendar, mulţi sunt încrezători că Berkshire îşi va păstra cultura solidă şi orientarea pe termen lung. Totuşi, există şi incertitudini legate de cum va evolua un conglomerat de 1,16 trilioane de dolari, cu 189 de afaceri operaţionale, 264 miliarde în acţiuni şi 348 miliarde în numerar, fără prezenţa charismatică şi influenţa directă a ”Oracolului din Omaha”.
”Există un premiu de imagine asociat lui Buffett. Oare lumea va mai privi la fel Berkshire fără el?,” a spus Mark Malek, director de investiţii la Siebert.NXT.
Richard Casterline, programator din Denver, a spus că vestea a fost ”puţin şocantă”.
”Sunt curios ce se va întâmpla cu preţul acţiunii luni. Nu cred că (Abel) provoacă aceeaşi emoţie – nu e vina lui, ci pur şi simplu e greu să umpli pantofii unei legende.”
Succesiune atent planificată
În ciuda acestor nelinişti, mulţi consideră că Greg Abel este alegerea potrivită.
”Aceasta este creaţia lui Buffett, iar el a planificat cu grijă o succesiune ordonată, care nu va perturba valoarea muncii sale de-o viaţă,” a spus Daniel Hanson, manager de portofoliu la Neuberger Berman.
Richard Lancaster, consultant contabil din Carolina de Nord, a comparat tranziţia cu momentul în care Steve Jobs i-a predat frâiele Apple lui Tim Cook în 2011: ”Sunt personalităţi diferite, dar Greg are toate calităţile pe care Buffett le apreciază: e foarte inteligent şi bine conectat la realităţile economice şi tehnologice actuale.”
Abel promite continuitate, dar şi implicare mai mare
Greg Abel a declarat, înainte de anunţul lui Buffett, că intenţionează să fie „mai activ, dar într-un mod pozitiv” în coordonarea filialelor Berkshire, păstrând totuşi autonomia tradiţională a acestora. De la utilităţi şi transport feroviar (precum BNSF), până la companii de asigurări, retail (Dairy Queen, See’s Candies) şi producţie industrială, portofoliul Berkshire rămâne extrem de divers.
Unii analişti anticipează o schimbare subtilă de stil: ”Abel va trebui să găsească echilibrul între păstrarea spiritului Buffett şi impunerea propriei viziuni,” a spus Cathy Seifert de la CFRA Research. Investitorii cer de ani de zile ca Berkshire să plătească dividende – o schimbare posibilă în viitor, în condiţiile în care compania n-a distribuit profit din 1967.
Un colos greu de reconfigurat
În ciuda posibilelor ajustări, schimbările radicale sunt puţin probabile.
”Buffett a construit o maşinărie atât de eficientă încât va rezista testului timpului,” spune Nate Garrison, director de investiţii la World Investment Advisors.
Greg Abel, care supraveghează majoritatea afacerilor non-asigurări încă din 2018, este apreciat pentru capacitatea de a învăţa rapid şi de a gestiona companii extrem de diferite, de la producători de piese de avion (Precision Castparts) până la bijuterii (Borsheims).
Moştenirea lui Buffett
Investitorii spun că moştenirea lui Buffett nu va dispărea odată cu retragerea sa.
”El le-a dat investitorilor încrederea că pot deveni bogaţi, mai încet. Dacă investeşti în companii pe care le înţelegi, pe termen lung, lucrurile bune vor veni,” a spus Sameer Naik, arhitect software din Omaha.
Pamela Taylor, din Chicago, a spus că a studiat ani la rând stilul de investiţii al lui Buffett.
”Strategia lui de a cumpăra şi păstra este total diferită faţă de abordările speculative. Aceasta este moştenirea sa.”
Mulţi cred că weekendul anual al acţionarilor de la Omaha, care adună zeci de mii de oameni, ar putea fi redus în viitor.
”Este o oportunitate de a te conecta cu oameni care au aceeaşi busolă morală. E ca un Coachella al investitorilor,” a spus Robert O’Connor, medic de familie din Canada.