De la preluarea mandatului, preşedintele SUA a exprimat în repetate rânduri ideea extinderii SUA cu Groenlanda, provocând condamnări şi nelinişte atât pe insulă, cât şi în comunitatea diplomatică internaţională.
Groenlanda este considerată importantă din punct de vedere strategic atât pentru apărare, cât şi ca viitoare sursă de bogăţii minerale.
Într-un interviu acordat duminică emisiunii Meet The Press de la NBC, Trump a fost întrebat dacă ar exclude utilizarea forţei împotriva teritoriului.
„Nu exclud această posibilitate. Nu spun că o voi face, dar nu exclud nimic. Nu, nu acolo. Avem mare nevoie de Groenlanda. Groenlanda are o populaţie foarte mică, de care vom avea grijă şi pe care o vom preţui, şi toate acestea. Dar avem nevoie de ea pentru securitatea internaţională”, a declarat Trump.
Schimbul de replici a avut loc în cadrul unui interviu amplu acordat săptămâna trecută, după primele 100 de zile ale mandatului lui Trump, în care a fost întrebat şi despre ideea de a folosi forţa militară împotriva Canadei – o idee odată de neconceput, dar care acum face obiectul speculaţiilor, în contextul afirmaţiilor repetate ale lui Trump că ar dori să facă din Canada cel de-al 51-lea stat al SUA.
„Este foarte puţin probabil. Nu văd acest lucru cu Canada. Pur şi simplu nu văd, trebuie să fiu sincer cu dumneavoastră”, a spus Trump.
Trump a declarat că a vorbit cu noul prim-ministru al Canadei, Mark Carney, şi a confirmat că ei nu au discutat despre integrarea ţării sale în SUA.
El a adăugat însă că ar putea discuta acest subiect când Carney va vizita Washingtonul „săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare”.
Carney, alături de aproximativ 90% dintre canadieni, se opune ideii de a integra Canada în SUA. Trump a declarat însă că este deschis la discuţii.
„Voi vorbi mereu despre asta. Ştiţi de ce? Noi subvenţionăm Canada cu 200 de miliarde de dolari pe an”, a spus Trump. ”Nu avem nevoie de maşinile lor. De fapt, nu vrem maşinile lor. Nu avem nevoie de energia lor. Nici măcar nu vrem energia lor. Avem mai multă decât ei. Nu vrem lemnul lor. Avem lemn excelent. Tot ce trebuie să fac este să-l eliberez de nebunii ecologişti.”
Trump a spus că, dacă „Canada ar face parte din SUA, nu ne-ar costa nimic. Ar fi minunat… ar fi un stat preţuit. Şi, dacă te uiţi la harta noastră, dacă te uiţi la geografie – eu sunt un tip care se pricepe la imobiliare. Când mă uit la asta fără linia artificială care a fost trasă cu o riglă cu mulţi ani în urmă – era doar o linie artificială, care trece drept. Nici măcar nu-ţi dai seama.”
„Ce ţară frumoasă ar fi”, a adăugat el.
Un sondaj publicat luna trecută a arătat că 68% dintre americani cred că Trump este serios în intenţia SUA de a prelua Groenlanda, iar 53% cred că Trump este serios când vorbeşte despre încercarea SUA de a prelua controlul asupra Canadei.
Dar sondajul, comandat de ABC News, a arătat că respondenţii consideră că niciuna dintre anexări nu ar fi o idee bună. Aproximativ 86% s-au declarat împotriva încercării SUA de a prelua controlul asupra Canadei, iar 76% s-au opus încercării de a prelua controlul asupra Groenlandei.