- OFICIAL Rezultate finale alegeri prezidențiale în diaspora: George Simion a obținut un scor uriaș
- OFICIAL| Rezultate finale la alegerile prezidențiale: George Simion câștigă detașat. Diferență infimă între Nicușor Dan și Crin Antonescu
Acest mesaj are o puternică încărcătură istorică și este folosit în general în varianta latinească ”Nihil sine Deo!”, care a devenit în timp deviza Casei Regale a României.
”Nihil sine Deo este o expresie latinească, însemnând „Nimic fără Dumnezeu”. S-a impus ca deviză a Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen. Familia Hohenzollern, originară din Schwabenland, regiune din sudul Germaniei, a dat, de-a lungul timpului, împărați și regi ai Prusiei, Germaniei și României. Începând cu anul 1866, Carol I de Hohenzollern a devenit principe al României, până în 1881, apoi rege, până în 1914. A fost urmat de Ferdinand I al României (1914 – 1927), Mihai I (1927 – 1930, 1940 – 1947) și Carol al II-lea (1930 – 1940).
Pe primul blazon al Familiei Hohenzollern, de până în secolul al XIX-lea, vechi de câteva sute de ani, exista o altă deviză – „Hie guet Zollere allwege” („Am fost întotdeauna buni Zollerni”), aceasta fiind înlocuită cu „Nihil sine Deo”. Odată cu Carol I, dictonul latin a apărut și în heraldica românească. Pe prima stemă a României, în partea de jos, pe o panglică albastră, era înscris Nihil sine Deo, ca simbol și crez politic al țării. Deviza poate fi văzută și în prezent, în încăperile din Castelul Peleș și în toate însemnele Casei Regale.
Expresia Nihil sine Deo își etalează importanța nu doar în contextul istoric, ci și în cel contemporan, amintindu-ne de dependența și respectul față de forțele superioare sau divinitate. Această frază latină transcende timpurile, reamintind de interconexiunea dintre om și credință, dintre acțiunile umane și aprobarea divină. Înțelegerea acestui concept ne poate ajuta să apreciem mai bine contextele culturale și spirituale din care provin anumite expresii sau tradiții.