Ministrul spaniol al transporturilor a anunţat că reţeaua feroviară a ţării a suferit „un act de sabotaj grav” după ce un cablu de semnalizare vital a fost furat în timpul weekendului aglomerat, provocând întârzieri severe ale serviciilor de mare viteză între Madrid şi Sevilla, ceea ce a afectat peste 10.000 de călători, relatează The Guardian.
Renfe, operatorul feroviar de stat al ţării, a declarat că problemele de pe linia dintre capitală şi regiunea sudică Andaluzia au fost cauzate de furtul de cablu din patru locuri diferite în zona Toledo, la sud de Madrid, duminică seara.
În timp ce Renfe şi compania de infrastructură feroviară Adif se grăbeau să restabilească serviciile, ministrul spaniol al transporturilor, Óscar Puente, a declarat: „Am suferit un act de sabotaj grav pe linia de mare viteză dintre Madrid şi Sevilla”, adăugând că poliţia Guardia Civil investighează cazul şi solicită tuturor celor care deţin informaţii să le prezinte.
Într-un interviu radio, luni dimineaţă, Puente a declarat că reţeaua pare să fi fost vizată în mod deliberat. „Acesta este un furt de mică valoare”, a declarat el pentru Cadena Ser. „Oricine a făcut-o ştia ce face, deoarece nu existau camere şi câştigul financiar este absolut neglijabil în comparaţie cu pagubele enorme”, a explicat el. Ministrul a adăugat că vede incidentul mai degrabă ca o „daună” decât ca un furt, adăugând că este vorba despre 150 de metri de cablu.
Álvaro Fernández Heredia, preşedintele Renfe, a declarat că şi el consideră furtul suspect. „Nu este grozav să ţi se fure cablu din patru puncte diferite şi în ambele direcţii într-o singură zi”, a declarat el pentru Radio Nacional de España, deţinut de stat. „Este ciudat şi sunt sigur că Ministerul Transporturilor şi poliţia vor cerceta acest lucru, deoarece nu este ceva ce am mai văzut până acum”, a punctat oficialul. Întrebat dacă împărtăşeşte afirmaţia lui Puente conform căreia a fost vorba de un caz de sabotaj, el a răspuns afirmativ. „Furtul cablului de semnalizare de care depinde infrastructura de siguranţă este sabotaj, chiar dacă este vorba de un simplu furt, deoarece este un atac asupra infrastructurii în sine”, a spus preşedintele Renfe.
Luni, la ora locală 9.30 dimineaţa, Renfe şi Adif au anunţat că linia Madrid-Sevilia funcţionează din nou şi au transmis că speră că serviciile vor reveni la normal în cursul zilei.
Luni dimineaţa devreme, Alberto Valero şi familia sa, veniţi din Mexic pentru a vizita Spania, au petrecut ore întregi în gara Atocha din Madrid, aşteptând un tren spre Sevilla. „Suntem aici cu turişti de peste tot, Franţa, Portugalia”, a declarat Valero pentru The Associated Press. „Toată lumea nu ştie ce să facă din cauza dezordinii totale”, a povestit el.
PANA DE CURENT DE SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ RĂMÂNE INEXPLICABILĂ
Întârzierile severe au avut loc la o săptămână după ce Spania şi Portugalia vecină au suferit o pană de curent fără precedent şi încă inexplicabilă, ceea ce a determinat Partidul Popular (PP) din Spania, partid conservator de opoziţie, să acuze guvernul condus de socialişti de incompetenţă. „Am avut două evenimente în ultima săptămână care sunt mai des întâlnite în ţări cu care nu am vrea să semănăm; ţări în care guvernul a uitat de cetăţenii săi”, au declarat surse din PP.
Liderul PP, Alberto Núñez Feijóo, susţine că mii de oameni au rămas blocaţi în trenuri peste noapte fără apă. „Aceasta este a doua zi de luni în care avem parte de scene care nu se potrivesc celei de-a patra economii ca mărime din zona euro”, a spus el. „Oamenii nu merită să plătească mai multe taxe pentru servicii mai proaste. Spania trebuie să funcţioneze din nou şi acesta este obiectivul meu”, a promis el.
Într-un interviu acordat duminică cotidianului El País, ministrul spaniol al mediului, Sara Aagesen, a avertizat că ar putea dura zile întregi pentru a descoperi motivele penei de curent de săptămâna trecută. De asemenea, ea şi-a exprimat opinia că este mult prea devreme ca partidele de opoziţie şi alţii să arate cu degetul spre sursele regenerabile de energie ale ţării ca posibilă cauză. „Blamarea energiei regenerabile ca (motiv al penei de curent) mi se pare iresponsabilă şi simplistă”, a declarat Aagesen. „Iresponsabil pentru că vorbim despre o resursă care face parte din mixul nostru energetic de mult timp. Şi, în plus, am avut o producţie de energie foarte similară în multe zile anterioare, cu multe surse regenerabile şi chiar cu o cerere mai mică – iar sistemul a funcţionat perfect”, a declarat ministrul.