Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF). În deschiderea evenimentului care reuneşte la Bucureşti reprezentanţi din peste 10 instituţii supreme de audit, preşedintele Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, a apreciat că, dincolo de munca specifică, este important ca informaţia să ajungă transparent la cetăţeni, beneficiarul final al rapoartelor.
Potrivit unui comunicat dem rpesă transmis, marţi, Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5–7 mai 2025, la Bucureşti, împreună cu Iniţiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI, prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF).
Evenimentul, care are ca temă ”Modalităţi inovative de publicare a rezultatelor activităţii de audit şi de implicare a cetăţenilor în identificarea temelor de audit”, reuneşte la Bucureşti reprezentanţi din peste 10 instituţii supreme de audit (SAI) francofone, alături de experţi din mediul academic, guvernamental şi non-guvernamental.
”Dincolo de munca noastră specifică, de temele de audit alese, este important cum ajungem mai bine şi mai repede la beneficiarul final al rapoartelor noastre, cetăţeanul. Este necesar să fim transparenţi, incluzivi în implicarea părţilor interesate în munca de audit, dar este esenţial ca rezultatul muncii noastre să fie la dispoziţia cetăţenilor atât prin prisma mijloacelor diverse de publicare, cât şi prin accesibilitatea conţinutului. Sper ca mesele rotunde şi atelierele de lucru din aceste două zile să reprezinte o ocazie de a împărtăşi ultimele tendinţe în materie de valorificare a activităţii de audit şi de consolidare a cooperării cu societatea civilă”, a declarat Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României, în deschiderea reuniunii.
Potrivit datelor transmise de către reprezentanţii Curţii de Conturi, printre temele centrale abordate în cadrul reuniunii se numără:
- Ultimele tendinţe în publicarea rezultatelor activităţii de audit. Experienţa SAI-urilor francofone şi bune practici IDI;
- Mecanisme de consultare a cetăţenilor pentru identificarea temelor de audit: studierea diferitelor metode de consultare (sondaje, forumuri online, paneluri) pentru a implica publicul larg în identificarea temelor de audit;
- Poveşti de succes în ceea ce priveşte colaborarea dintre SAI-uri şi societatea civilă. De la consultare la audit participativ;
- Comunicarea şi implicarea cetăţenilor: cum să implicăm publicul larg în valorificarea rezultatelor auditului? Elaborarea unor strategii de comunicare inovatoare pentru a disemina rezultatele auditurilor şi a încuraja participarea cetăţenilor.
Curtea de Conturi a României coordonează activitatea Comitetului de inovare în audit al AISCCUF, făcând parte din Biroul de conducere al Asociaţiei.
Comitetul a fost înfiinţat la iniţiativa prim-preşedintelui Curţii de Conturi a Franţei, Pierre Moscovici, în urma seminarului profesional organizat în 2023 de Curţile de Conturi din România şi Franţa, pe tema auditului cheltuielilor publice în contextul pandemiei şi al implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU.
În cadrul Comitetului, SAI România are oportunitatea de a împărtăşi din experienţa şi bunele practici dobândite, colaborând cu ceilalţi parteneri pentru identificarea de soluţii inovatoare la nivelul comunităţii INTOSAI şi promovarea acestora în rândul SAI-urilor francofone. Pe lângă Curtea de Conturi a României, din Comitet mai fac parte instituţiile supreme de audit din Senegal, Camerun, Maroc, Monaco şi Republica Moldova.
La reuniunile acestuia participă, în calitate de invitaţi, membri ai Biroului de conducere al AISCCUF, precum SAI-urile din Franţa, Belgia, Djibouti, precum şi membri ai Consiliului Internaţional ai Auditorilor pentru NATO şi reprezentanţi ai Curţii de Conturi a Comunităţii Economice şi Monetare a Africii Centrale.
În deschiderea reuniunii au susţinut intervenţii Luca Niculescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Coordonator Naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE, şi Elena Calistru, Preşedinte al Asociaţiei Funky Citizens, membru al Comitetului Economic şi Social European (CESE) şi al Consiliului Consultativ al Curţii de Conturi a României.