Profit net de peste 21 milioane lei, obţinut de Aerostar în primul trimestru din 2025

Cifra de afaceri s-a ridicat la 168,822 milioane lei (153,309 milioane lei în T1 2024), iar vânzările la export la 146,834 milioane lei (127,989 milioane lei în T1 2024).

Clienţii Aerostar sunt localizaţi în Europa, Asia, Africa, SUA şi Canada. În Europa furnizează servicii de mentenanţă pentru aviaţia civilă, produse de aviaţie (sisteme trenuri de aterizare, piese mecanice, ansamble şi subansamble), echipamente electronice şi echipamente de sol. În Asia şi Africa furnizează servicii de mentenanţă aviaţie civilă şi în Canada produse de aviaţie.

În România, compania furnizează servicii de reparaţie pentru avioane militare şi reparaţie piese şi componente electronice pentru avioane militare, modernizări, integrări şi mentenanţă pentru sistemele de aviaţie militară, servicii de reparare ale sistemelor şi ale lansatoarelor şi produse de aviaţie civilă.

În primul trimestru al acestui an, Aerostar a făcut cheltuieli cu investiţiile în valoare de 2,82 milioane lei. Din valoarea cheltuielilor cu investiţiile în imobilizări corporale, aproximativ 90% s-au realizat pentru achiziţia de echipamente tehnologice şi instalaţii destinate programelor de producţie, a programelor de mentenanţă avioane şi pentru mentenanţa avioanelor civile.

„Perioada de raportare a fost marcată de turbulenţe economice majore dintre care amintim impredictibilitatea taxelor vamale şi reorientarea politicilor de apărare a statelor lumii. Hotărârile luate de organizaţiile şi statele lumii în privinţa creşterii bugetelor de apărare au generat, la nivelul statelor, orientări diferite însă toate converg către creşteri a cheltuielilor pentru apărare. Pe lângă toate acestea am asistat la slăbirea dolarului faţă de principalele monede de tranzacţionare internaţională. În acest vârtej monetar a intrat şi leul românesc care a înregistrat o întărire faţă de dolar cu consecinţe asupra rezultatului companiei”, se menţionează în raport.

Acesta semnalează că s-a înregistrat o creştere cu 8,7% a vânzărilor companiei, toate cele trei linii de afaceri ale companiei având aproximativ aceeaşi contribuţie procentuală.

Cu toate acestea, veniturile din exploatare s-au diminuat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a schimbării stării stocurilor de producţie neterminată.

O influenţă majoră asupra profitului net şi a ratei acesteia a avut-o rezultatul activităţii financiare, unde s-a înregistrat o scădere a profitului de 3 milioane lei, datorată în special diferenţelor de curs valutar. De asemenea o mică influenţă pe rata profitului net a avut-o cheltuiala cu impozitul pe profit, în această perioadă cota de impozitare fiscală fiind mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aerostar are ca obiect principal de activitate fabricarea de aeronave şi nave spaţiale. Principalele linii de afaceri dezvoltate de companie sunt: fabricarea de produse aeronautice; mentenanţa de avioane comerciale; sisteme aero şi terestre pentru apărare, producţie şi integrări.

Principalele linii de afaceri, toate din domeniul aeronautică şi apărare, vizează menţinerea statutului de furnizor în domeniul sistemelor de aviaţie şi a sistemelor defensive terestre pentru Ministerul Apărării Naţionale al României şi pentru alţi beneficiari.

Compania şi-a consolidat poziţia ca furnizor pentru industria de aviaţie globalizată având o amprentă importantă ca furnizor de piese, aerostructuri, sisteme hidraulice şi trenuri de aterizare, subansamble şi echipamente pentru aviaţia civilă.

Aerostar este un centru regional de excelenţă pentru servicii de întreţinere avioane comerciale, potrivit informaţiilor de pe site-ul BVB.

Acţionarii principali ai companiei sunt IARIOM, cu 71,5143% din acţiuni, şi Evergent Investments, cu 15,1394%.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Atenție la conținutul fals sau generat cu AI de pe platformele online! ANCOM cere raportări urgente

Xabi Alonso a anunţat că se va despărţi de Bayer Leverkusen la finalul sezonului