Liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Poloniei au venit sâmbătă la Kiev şi, împreună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au avut o convorbire telefonică comună cu Donald Trump pentru a discuta despre planurile pentru un acord de pace, relatează The Guardian.
Keir Starmer, Emmanuel Macron şi Friedrich Merz au ajuns la Kiev cu acelaşi tren, sâmbătă dimineaţa, în timp ce Donald Tusk a venit cu un tren separat. Liderii s-au întâlnit cu Zelenski pentru discuţii care au avut loc în centrul Kievului.
„Toţi cei cinci lideri au avut o convorbire fructuoasă cu preşedintele Statelor Unite, axată pe eforturile de pace”, a scris ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha pe X, publicând şi o fotografie a celor cinci europeni adunaţi în jurul unui telefon mobil pus pe modul difuzor.
Following the Coalition of the Willing meeting in Kyiv, all five leaders had a fruitful call with focused on peace efforts.
Ukraine and all allies are ready for a full unconditional ceasefire on land,…
— Andrii Sybiha (@andrii_sybiha)
„Ucraina şi toţi aliaţii săi sunt pregătiţi pentru o încetare totală şi necondiţionată a focului pe uscat, în aer şi pe mare timp de cel puţin 30 de zile, începând deja de luni”, a adăugat Sîbiha.
„Dacă Rusia este de acord şi se asigură o monitorizare eficientă, o încetare a focului durabilă şi măsuri de consolidare a încrederii, se poate deschide calea către negocieri de pace”, a punctat şeful diplomaţiei ucrainene.
Vizita simbolică la Kiev a celor patru lideri din Europa a avut loc la doar o zi după ce Vladimir Putin a găzduit o paradă militară fastuoasă în Piaţa Roşie şi chiar în momentul în care Ambasada SUA la Kiev avertizase că există informaţii despre un important atac aerian iminent asupra Ucrainei.
„Noi, liderii Franţei, Germaniei, Poloniei şi Regatului Unit, ne vom afla la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina împotriva invaziei barbare şi ilegale la scară largă a Rusiei”, au declarat cei patru lideri într-o declaraţie comună publicată la începutul vizitei.
Într-o conferinţă de presă care urma să aibă loc ulterior la Kiev, cei patru lideri europeni sunt aşteptaţi să reitereze apelurile pentru o încetare necondiţionată a focului pentru 30 de zile, un lucru despre care Donald Trump şi administraţia SUA au afirmat că ar putea fi primul pas către un acord de pace durabil. Ucraina a declarat că este pregătită să pună în aplicare planul, însă Rusia a refuzat până în prezent.
AVERTISMENT NEOBIŞNUIT DE LA AMBASADA SUA DIN KIEV
Moscova a declarat unilateral o încetare a focului de trei zile începând cu 8 mai, pentru a evita atacurile ucrainene cu drone asupra Rusiei în timpul sărbătoririi a 80 de ani de la victoria sovietică în al Doilea Război Mondial, care a avut loc vineri la Moscova.
Luptele au continuat însă de-a lungul liniei frontului în timpul presupusei încetări a focului, au declarat ambele părţi, însă Rusia s-a abţinut în mare măsură de la atacurile cu drone şi rachete asupra Ucrainei.
Vineri seara, Ambasada SUA la Kiev a emis un avertisment public mai puţin obişnuit, în orice caz pentru prima dată de la venirea la putere a lui Donald Trump, afirmând că a primit informaţii cu privire la un „atac aerian potenţial semnificativ care ar putea avea loc în orice moment în următoarele câteva zile”. Ambasada nu a oferit detalii suplimentare.
DESPRE CE AU DISCUTAT LIDERII EUROPENI
Cei patru lideri europeni au vizitat Maidanul din Kiev sâmbătă dimineaţa împreună cu Zelenski şi soţia sa, Olena Zelenska. Mii de steaguri au fost arborate în piaţa centrală pentru a-i comemora pe cei ucişi în războiul cu Rusia. Liderii şi-au prezentat omagiile şi au păstrat un moment de reculegere, înainte de a se îndrepta spre discuţiile cu Zelenski.
Ulterior, Downing Street a anunţat că cei cinci vor avea şi o reuniune virtuală cu alţi lideri pentru a-i informa cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte aşa-numita „forţă aeriană, terestră, maritimă şi de regenerare” care este planificată să facă parte dintr-un acord de pace.
„Suntem pregătiţi să sprijinim discuţiile de pace cât mai curând posibil, să discutăm despre implementarea tehnică a încetării focului şi să ne pregătim pentru un acord de pace complet”, se arată în declaraţia de la Londra. „Vom continua să ne sporim sprijinul pentru Ucraina. Până când Rusia nu va fi de acord cu o încetare a focului durabilă, vom creşte presiunea asupra maşinii de război a Rusiei”, precizează Downing Street.
Aceasta este prima vizită a lui Macron la Kiev din vara anului 2022 şi prima vizită a lui Merz în calitate de cancelar, care a preluat funcţia abia săptămâna aceasta, notează The Guardian.
Vineri, mii de soldaţi au mărşăluit prin Piaţa Roşie în timp ce Putin a organizat parada anuală de Ziua Victoriei. Au participat numeroşi lideri mondiali, în special Xi Jinping din China şi preşedintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva. şi Aleksandar Vučić, prim-ministrul Slovaciei, membră a UE, şi, respectiv, preşedintele Serbiei, ţară aspirantă la UE, au fost, de asemenea, la paradă, stârnind iritarea altor lideri europeni.
„Toţi cei care susţin cu adevărat pacea nu pot sta alături de Putin. Cei care susţin cu adevărat pacea ar trebui să fie mâine în Ucraina, nu la Moscova”, a declarat joi şefa diplomaţiei UE, Kaja Kalals. Miniştrii de externe din numeroase ţări ale UE, precum şi britanicul David Lammy, s-au deplasat vineri la Liov pentru a anunţa înfiinţarea unui pentru crimele de război ruseşti din Ucraina.
SCHIMBARE DE OPTICĂ AMERICANĂ?
Este probabil ca vizita de sâmbătă de la Kiev să se concentreze mai mult pe găsirea unei poziţii occidentale comune cu privire la Ucraina pe care să i-o prezinte lui Trump, în timp ce liderii europeni fac tot posibilul pentru a menţine SUA de partea lor. Administraţia Trump a părut până acum mult mai dură cu Kievul decât cu Moscova, dar există unele mici semnale că starea de spirit la Washington s-ar putea schimba, după o întâlnire pozitivă între Trump şi Zelenski la Vatican, în marja funeraliilor papei, scrie The Guardian.
Chiar şi vicepreşedintele JD Vance, văzut ca fiind cea mai sceptică dintre voci în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, a criticat poziţia Moscovei în ultimele zile. „În acest moment, ruşii pun un anumit set de condiţii, cer un anumit set de concesii pentru a pune capăt conflictului. Credem că cer prea mult”, a declarat el săptămâna aceasta.
Vineri, Trump a fost întrebat de reporteri în Biroul Oval dacă are un mesaj pentru Putin, după ce Ambasada SUA a lansat avertismentul de atac aerian. „Am un mesaj pentru ambele părţi: Puneţi capăt acestui război”, a spus el, adăugând: „Puneţi capăt acestui război stupid. Acesta este mesajul meu pentru amândoi”.