„Ziua Independenței Naționale a României reprezintă un binecuvântat prilej de a celebra unul dintre momentele glorioase și demne ale istoriei noastre naționale, care a consacrat eroismul, hotărârea și sacrificiul înaintașilor noștri, pentru a fi o țară europeană suverană, liberă și prosperă”, a spus Mitropolitul Nifon.
Reamintind lupta domnitorilor și jertfa soldaților români de la Grivița, Plevna, Rahova sau Smârdan, ierarhul a subliniat că „țara se apără și se slujește prin fapte și nu prin vorbe!”.
Într-un pasaj deosebit de relevant în contextul social și electoral actual, Mitropolitul Nifon a declarat:
„Independența, demnitatea și libertatea țării noastre trebuie apărate de către fiecare generație în parte, […] prin aprofundarea și promovarea valorilor noastre românești și europene, tradițional creștine.”
Această afirmație, venind din partea unui ierarh de încredere al Patriarhului Daniel, este percepută ca o poziționare clară în sprijinul celor care susțin valorile tradiționale în viața publică. În actualul context geopolitic și cultural, mesajul său are potențialul de a influența opțiuni și direcții majore în rândul credincioșilor.
STIRIPESURSE.RO publică integral mesajul transmis de ÎPS Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei, mitropolit onorific și exarh patriarhal:
”Hristos a înviat!
Ziua Independenței Naționale a României reprezintă un binecuvântat prilej de a celebra unul dintre momentele glorioase și demne ale istoriei noastre naționale, care a consacrat eroismul, hotărârea și sacrificiul înaintașilor noștri, pentru a fi o țară europeană suverană, liberă și prosperă.
Independența țării noastre a fost idealul pentru care, de-a lungul timpului, sub diferite forme, au luptat numeroși români, cu dorința firească și puternică de a dărui neamului nostru un parcurs prosper, pașnic, integru și mai ales liber.
Pentru demnitatea și libertatea țării noastre au luptat, cu eroism, numeroși voievozi, mai cu seamă aici, la Târgoviște, de la Vlad Țepeș și Mihai Viteazul până la Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu.
Acum 148 de ani, Domnitorul Carol I, continuând acel entuziast proiect de modernizare a României, inaugurat de Alexandru Ioan Cuza, împreună cu oameni politici responsabili, demni și patrioți, a proclamat Independența de Stat a României, care, mai apoi, a fost consacrată pe câmpurile de bătălie.
La Grivița, la Plevna, la Rahova, la Smârdan ori la Vidin, soldații români au scris adevărate pagini de vitejie, eroism și curaj, oferindu-ne, mulți chiar cu prețul vieții lor, acel necesar și minunat exemplu că țara se apară și se slujește prin fapte și nu prin vorbe!
Biserica neamului românesc a fost alături de fiii și de fiicele sale în toate marile și decisivele sale momente ale istoriei, binecuvântând, sprijinind, ajutând și încurajând. De aceea, nu trebuie să uităm că la toate parohiile din țară s-au realizat colecte pentru susținerea frontului, numeroși monahi și monahii s-au înrolat ca voluntari, ajutând ca infirmieri și brancardieri, iar mulți preoți și-au însoțit pe câmpurile de bătălie fiii duhovnicești, încurajându-i, alinându-i și oferindu-le speranță și încredere în Bunul Dumnezeu!
La încheierea războiului, Biserica noastră Ortodoxă a înființat orfelinate și școli pentru urmașii celor căzuți pentru apărarea patriei noastre, a organizat bolnițe (spitale) în cadrul mânăstirilor pentru cei răniți pe front și a oferit burse copiilor eroilor din Războiul de Independență.
Independența, demnitatea și libertatea țării noastre trebuie apărate de către fiecare generație în parte, prin asumarea de proiecte care să susțină dezvoltarea economică și pacea socială, prin punerea binelui comun pe primul plan, prin creșterea nivelului de cultură și de educație, precum și prin aprofundarea și promovarea valorilor noastre românești și europene, tradițional creștine.
La acest frumos moment aniversar, mulțumind pentru tot ajutorul Tatălui ceresc, Îl rog să ne dăruiască nouă, tuturor românilor, pace, bunăstare și ajutor în toate!
Dumnezeu să binecuvinteze România!
† N I F O N
Arhiepiscop şi Mitropolit”