„Lucrăm la prezenţa şi amprenta strategică a ţărilor partenere. Au existat mai multe schimburi de opinii între şefii noştri de stat major – britanic, francez şi ucrainean – care au coordonat activitatea cu toţi partenerii lor, iar toate acestea devin mai clare şi progresează”, a declarat Macron, citat de Le Parisien.
„Cheia este să avem trupe în Ucraina”, a adăugat el.
Macron s-a alăturat liderilor Marii Britanii, Germaniei şi Poloniei într-o vizită la Kiev, sâmbătă, în timpul căreia au avut o convorbire telefonică cu Trump iniţiată de preşedintele francez, de pe telefonul său mobil, potrivit POLITICO.
Marile puteri europene, inclusiv Franţa, având sprijinul preşedintelui Donald Trump, i-au cerut sâmbătă lui Vladimir Putin să accepte o încetare a focului necondiţionată timp de 30 de zile în Ucraina.
Cum pot fi forţaţi ruşii să respecte o încetare a focului, având în vedere că şi-au încălcat cuvântul în mod repetat în trecut? a fost întrebat Macron. „Pregătim modalităţi şi mijloace de a avea o armată ucraineană care să poată rezista şi descuraja noi atacuri”, a răspuns preşedintele francez.
„Atunci când şefii de stat major de la Paris şi Londra au început să lucreze împreună, s-a vorbit în special despre trimiterea de trupe terestre. Din punct de vedere psihologic, în opinia militarilor, angajarea în teren este cea care pare cea mai puternică. Acest lucru este încă adevărat, deşi era de neconceput în urmă cu doar câteva luni”, a spus preşedintele francez făcând aluzie la indignarea provocată de ideea sa privind o astfel de desfăşurare, lansată în urmă cu un an, în timp ce războiul făcea ravagii.
„Dar trebuie să înţelegeţi că credibilitatea nu vine din dimensiune. Cea mai mare armată din Europa în prezent este cea ucraineană, cu un milion de combatanţi, inclusiv mobilizaţii. Nicio altă armată nu o poate egala”, a arătat Marcon. „Cheia este să avem trupe în Ucraina”, a menţionat el.
Sâmbătă, la Kiev, i s-au cerut detalii despre această forţă, dar Macron a răspuns că trebuie procedat pas cu pas, aşteptând negocierile de pace propriu-zise. În trenul spre Kiev, însă, Macron fusese mai direct. „Ar putea fi câteva mii, dar nu câteva sute de mii. Dezbaterea nu este despre cantitate. Dezbaterea este despre a spune că vom fi acolo pentru a oferi o prezenţă de reasigurare, ca o a doua cortină, în aer sau în puncte strategice, departe de linia frontului. Mai presus de toate, suntem acolo pentru a arăta solidaritate”, a explicat Macron pentru Le Parisien.
„Trebuie să menţinem angajamentul americanilor faţă de noi”, a mai spus preşedintele francez. „Este bine pentru noi şi este bine pentru americani. Este bine pentru noi pentru că trebuie să construim această autonomie strategică. Nu este o confruntare cu americanii, ei vor să aibă grijă în primul rând de ei înşişi, de obsesia lor cu China, astfel încât să ne asumăm mai mult partea noastră de povară. Dar acest lucru este bun şi pentru americani: cât de credibilă ar fi o administraţie americană dacă ar lăsa Ucraina în mâinile Rusiei atunci când vine vorba de Taiwan?”, a arătat Macron.