„Orice încercare (de recunoaştere) unilaterală (…) nu ar face decât să dăuneze perspectivelor viitoare ale unui proces bilateral şi ne-ar împinge să luăm măsuri unilaterale ca răspuns”, a declarat Saar după o întâlnire cu omologul său german, Johann Wadephul, la Ierusalim.
Pe de altă parte, Germania susţine principiul unei soluţii cu două state, cu o recunoaştere bilaterală a statelor israelian şi palestinian.
„Perspectiva unei soluţii cu două state este cea mai bună şansă de a trăi în pace, siguranţă şi demnitate atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni, iar aceasta nu trebuie să fie obstrucţionată nici de avansarea construcţiei de colonii ilegale şi nici de o recunoaştere prematură a unui stat palestinian”, a subliniat Wadephul.
Aproape 150 de ţări recunosc statul palestinian. În mai 2024, Irlanda, Norvegia şi Spania au făcut acest pas, urmate de Slovenia în iunie.
Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să co-prezideze în iunie, împreună cu Arabia Saudită, o conferinţă internaţională la Naţiunile Unite pentru a relansa soluţia cu două state, palestinian şi israelian.
El şi-a exprimat speranţa că astfel ar putea „declanşa o serie de decizii de recunoaştere” a unui stat palestinian, în special din partea Franţei, dar şi de recunoaştere a Israelului, de către mai multe ţări din lumea arabo-musulmană.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi mai mulţi miniştri din guvernul său – unul dintre cele mai de dreapta din istoria ţării – au reiterat în ultimele luni că se opun înfiinţării unui stat palestinian. Pentru ei, aceasta ar însemna, aşa cum a repetat Saar duminică, „a recompensa terorismul Hamas”.
Războiul din Gaza a fost declanşat de atacul comis pe 7 octombrie 2023 de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a dus la moartea a 1.218 persoane de partea israeliană, majoritatea civili, conform unui bilanţ al AFP bazat pe date oficiale.
Campania de represalii israeliene a provocat cel puţin 52.829 de morţi în Fâşia Gaza, în mare parte civili, conform datelor Ministerului Sănătăţii al Hamas, considerate de încredere de ONU.
Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 58 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 34 au fost declarate moarte de către armata israeliană. Hamas reţine de asemenea rămăşiţele unui soldat israelian ucis în timpul unui război anterior în Gaza, în 2014.