Producătorul Tuborg preia Carlsrom Beverage: fuziune strategică pentru eficiență și extindere financiară

Producătorul brandurilor de bere Tuborg, Carlsberg, Holsten sau SKOL va gestiona, începând cu 1 iunie 2025, și tot ceea ce înseamnă distribuția sucurilor Granini, brand aflat în portofoliul companiei Carlsrom Beverage, potrivit unor informații publice consultate de Economica.
Schimbarea vine ca urmare a deciziei ca URBB să absoarbă Carlsrom, având în vedere că ambele companii sunt controlate de același grup de firme israeliene: International Beer Breweries LTD, RCB Holdings  LTD și The Central Bottling Company LTD, URBB deţinând 94,4% din capitalul social al Carlsrom.
În plus, anunță companiile, în acest mod se va putea realiza mai ușor o sinergie în administrarea comercială a activităților, iar accesul la finanțare în vederea investițiilor va fi mai facilă, în condițiile unei puteri financiare mai mari. Totodată, resursele financiare vor fi administrate mai eficient întrucât toate proiectele se vor dezvolta în cadrul unei singure societăți.

„Strategia grupului este consolidarea activităților în cadrul unei singure societăți, respectiv United Romanian Breweries Bereprod – S.R.L. (…) Consolidarea economică și funcțională a operațiunilor și centralizarea managementului va conduce la economii de cost și la o creștere a eficienței activităților de afaceri, mai transmite compania care va implementa un sistem decizional unitar și va simplifica structura corporativă, eliminând astfel cheltuieli suplimentare”.

Ce se va întâmpla după 1 iunie

În urma finalizării procesului de fuziune, URBB își va menține forma juridică, denumirea, codul unic de înregistrare, precum și administratorii, conform mandatului lor. Obiectul principal de activitate al companiei va rămâne fabricarea berii.

De asemenea, compania spune că va prelua toți angajații Carlsrom, toate contractele comerciale în vigoare, toate licențele și autorizațiile. De asemenea, va prelua drepturile asupra bunurilor mobile, polițele de asigurare deținute de Carlsrom, stocurile de marfă și echipamentele.

În schimb, URBB va prelua doar șase puncte de lucru ale Carlsrom din cele șapte pe care le operează, potrivit Termene.ro. Spațiul nepreluat este un magazin de desfacere din Pantelimon, lângă București, la adresa la care este și fabrica Tuborg. „Punctele de lucru care nu sunt menționate vor fi radiate de la Registrul Comerțului”, anunță compania.

Producătorul berii Tuborg, a terminat anul 2024 cu o cifră de afaceri de 681 de milioane de lei (circa 137 mil. euro), în creştere cu 3% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Creşterea vine în contextul în care vânzările de bere s-au situat anul trecut la 15 milioane de litri, la acelaşi nivel cu cel din anul anterior, după trei ani de scăderi succesive. În plus, URBB şi-a micşorat pierderile faţă de 2023, de la 13,8 milioane de lei, la 1,5 milioane de lei, mai arată datele de la Ministerul de Finanţe. Producătorul de bere este de şase ani pe pierderi. Compania are circa 360 de angajaţi, conform Economica.net.
Carlsrom a raportat pentru 2024 o cifră de afaceri de 674,4 milioane de lei, fiind cu 2% mai mică decât anul anterior și un profit net de 7,8 milioane de lei, după o creștere de 115%. Compania a avut 357 de angajați, în medie, cu 10% mai puțini decât anul trecut.

Tuborg România este unul dintre cei mai mari producători de bere de pe piaţa locală. Portofoliul companiei include branduri precum Tuborg, Carlsberg, Holsten, SKOL Original, Guinness, Kilkenny, Weihenstephaner, Grimbergen, Kronenbourg 1664 Blanc, Bucur, Somersby, precum şi Granini pe piaţa băuturilor răcoritoare.

Proiectul secret nazist care ne-a schimbat viețile

Cum se împart taberele în PSD pentru şefia partidului