Nu mai sunt bani pentru autostrăzi? Umbrărescu oprește lucrările pe autostrăzile A8 și A3 pe termen nedeterminat

Potrivit informațiilor publicate de pagina de Facebook „Drum Expres Focșani-Brăila-Constanța”, compania a blocat toate plățile pentru șantierele aflate în lucru, inclusiv cele de pe Autostrada Transilvania (A3) și Autostrada Unirii (A8). Muncitorii vor fi trimiși în „vacanță” forțată, pe termen nedefinit.

„A încetat orice plată… nu se mai fac comenzi… s-a blocat tot financiar și pe A8 s-a spus că vor intra mai devreme cu o săptămână în vacanță, pe termen nedeterminat, deși vacanța era de o săptămână”, a scris un angajat într-o conversație internă postată online.

Surse din interior susțin că nici diurnele șoferilor nu mai sunt achitate, iar situația privind plata salariilor este incertă. „Vom vedea săptămâna viitoare ce se va întâmpla, fiind 15 zi de salariu”, se arată într-un alt mesaj.

Singurul șantier unde lucrările nu se vor opri este cel de pe tronsonul A1 Lugoj–Deva, cunoscut și ca „lotul urșilor”, acolo unde UMB continuă mobilizarea, în ciuda anunțului recent privind o nouă întârziere a finalizării proiectului.

În luna februarie 2025, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, lăuda ritmul susținut al lucrărilor pe cei 13,13 kilometri ai A1 Lugoj–Deva, menționând mobilizarea a 600 de angajați și 300 de utilaje, cu lucrări desfășurate non-stop. Totuși, la doar două luni distanță, UMB a transmis că termenul de finalizare a fost împins până în 2027, o nouă amânare pentru un proiect critic al infrastructurii rutiere naționale.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reacționat oficial și a negat că ar fi vorba de altceva în afară de pauza programată a lucrărilor UMB, cel mai mare constructor de autostrăzi din România.

„UMB intră în pauză programată de o săptămână. Nu este nimic diferit de activitatea de până acum a UMB. Este firesc să nu poți cere unor constructori să stea departe de familii mai mult de câteva săptămâni. Deci nu este nimic excepțional în această situație. Pe de altă parte este normal că toți constructorii să fie preocupați de asigurarea fluxurilor financiare care le permit continuarea activității în viitor. Iar aceste fluxuri sunt asigurate atât din fonduri europene cât și din bugetul de stat”, au transmis reprezentanții CNAIR.

Economistul Bogdan Glăvan, fost consilier al premierului Lucian Orban, afirmă că România are mari probleme de finanțare și în curând s-ar putea ajunge la tipărirea de bani, ceea ce ar duce la devalorizarea rapidă a monedei naționale.

„Vestea serii este aceasta: UMB oprește construcția de autostrăzi. Nu e o surpriză, mai ales după ce Ministerul Finanțelor anunțase că prioritizeaza plata salariilor și a pensiilor. Un altfel de a spune: pentru restul, nu mai sunt bani. Blocajul financiar începe să facă victime.

Statul trebuia să se împrumute săptămânile astea, abia a reușit să ia niște bani de la bănci dar pe termen foarte scurt și la dobânda mare; emisiunea de titluri de stat Fidelis care este în curs, va fi probabil un eșec, așa cum un semi-esec a fost și precedenta emisiune. Oamenii nu sunt dispuși să împrumute un stat în fruntea căruia poate ajunge un demagog mai mare decât Ciolacu

Curând, nu vor mai fi bani de pensii. Atunci se va da drumul la tiparnita. Cu alde Simion în fruntea statului, chiar el va da ordin să fie pornită tiparnita. Apoi fiecare pensionar va deveni milionar, cum erau bunicii mei în anii ’90”, scrie Glăvan pe X.

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a înregistrat un profit net de 96,2 milioane de lei, în primul trimestru

Partidul Muncitorilor din Kurdistan îşi anunţă dizolvarea şi sfârşitul luptei armate