Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, luni, că ar fi fost bine ca imediat după demisia premierului Ciolacu să se poată forma cât mai repede un guvern, pentru că instabilitatea pe multe poziţii, la preşedinţie, la guvern, dă o senzaţie de îngrijorare pe pieţele externe. El a mai spus că fără o majoritate parlamentară în spate, oricine va accepta poziţia de premier nu va putea să facă lucrurile. Preşedintele interimar a mai spus că noul preşedinte va putea să influenţeze, poate să refuze un premier sau poate să forţeze o anumită majoritate, dar o majoritate forţată în situaţia asta în care România este oricum într-o criză bugetară, se poate transforma într-o criză economică şi într-una socială, ceea ce nu este de dorit.
”Orice preşedinte al României este conştient că pentru a avea o bună guvernare a ţării, asta înseamnă să ai un guvern funcţional şi un guvern format din profesionişti. Şi atunci eu nu sunt adeptul marketingului electoral, sunt adeptul să le spunem la oameni lucrurile corect şi cinstit. Guvernul României va fi format de o majoritate parlamentară. Din păcate, astăzi suntem într-o situaţie de interimat. Ar fi fost bine ca imediat după demisia premierului Ciolacu să se poată forma cât mai repede un guvern, pentru că şi instabilitatea pe multe poziţii, la preşedinţie, la guvern, dă o senzaţie de îngrijorare pe pieţele externe. Dar asta este situaţia şi acest guvern se va forma după alegeri”, a spus preşedintele interimar, la Euronews.
El a precizat că alegerea premierului depinde în primul rând de o majoritate parlamentară.
”Orice om responsabil înţelege că va fi o perioadă dificilă şi fără o majoritate parlamentară în spate, oricine va accepta poziţia de premier nu va putea să facă lucrurile. Dacă nu are o susţinere în Parlament, asta înseamnă că ai gândit o măsură de reformă în Guvern, ai emis o ordonanţă ca să intre imediat în vigoare, înseamnă că această ordonanţă trebuie să aibă susţinere în Parlament. Dacă ea este măcelărită, lucrurile arată foarte rău şi o intenţie bună se poate termina foarte prost. Deci nu guverne minoritare, ci guverne formate de o majoritate”, a mai spus Ilie Bolojan.
Preşedintele interimar a menţionat că nu va fi simplu, indiferent ce guvern se va forma, pentru că ”trebuie să ai trei partide uneori, patru partide şi nu este uşor să avem un Parlament cu şapte grupuri parlamentare în care să armonizezi poziţii, să găseşti un numitor comun”.
”Avem nevoie de o majoritate parlamentară stabilă. Apoi este nevoie de o relaţie bună cu preşedintele”, a mai arătat el.
Potrivit lui Bolojan, o bună parte a jocului politic se mută la noul preşedinte şi el va putea să influenţeze, poate să refuze un premier sau poate să forţeze o anumită majoritate, dar ”o majoritate forţată în situaţia asta în care România este oricum într-o criză bugetară, se poate transforma într-o criză economică şi într-una socială, ceea ce nu este de dorit”.
”Deci va depinde şi de viitorul preşedinte şi sigur va depinde şi de cel care va dori să-şi asume această răspundere. Oricine acceptă o anumită poziţie de decizie, trebuie să se gândească nu la mândria de a fi pe un anumit post, ci la responsabilitatea mare pe care o ai când accepti un post. Şi atunci trebuie să vezi dacă condiţiile pentru a performa, pentru a face ceva sunt respectate. Şi eu, personal, sunt dispus să purtăm o discuţie cât să poată de serioasă cum să respectăm aceste chestiuni. Şi nu este doar o problemă de cine este premier, ci de a face un guvern cu cei mai buni oameni pe care au aceste partide din viitoarea coaliţie”, a mai arătat Bolojan.