Ungaria a anulat o întâlnire cu Ucraina a experţilor care trebuiau să discute, luni, despre drepturile minorităţilor, invocând disputa pe tema spionajului, care a dus la expulzarea reciprocă de diplomaţi, relatează Reuters.
Într-o declaraţie făcută duminică seara, secretarul de stat al Ministerului ungar de Externe, Levente Magyar, a declarat că Ungaria a anulat reuniunea planificată în Ucraina deoarece evoluţiile recente din relaţiile bilaterale nu permit „discuţii constructive într-o chestiune atât de importantă şi sensibilă precum drepturile minorităţilor”.
Magyar a adăugat că Ungaria rămâne deschisă dialogului.
Vineri, serviciul de securitate SBU al Ucrainei că a reţinut doi presupuşi spioni care, potrivit acestuia, erau conduşi de serviciile secrete militare maghiare. A fost pentru prima dată în istoria Ucrainei când s-a constatat că o reţea de spionaj maghiară lucrează împotriva intereselor Kievului, a precizat SBU.
Ungaria este membră a Uniunii Europene şi a NATO, însă prim-ministrul Viktor Orban nu este de acord cu ajutorul militar occidental acordat Kievului şi păstrează relaţii cordiale cu Rusia.
Guvernul de dreapta al lui Orban a acuzat mult timp Kievul că încalcă dreptul la limba maternă ale celor aproximativ 150 000 de etnici maghiari care trăiesc în cea mai mare parte în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, dar disputa privind spionajul marchează un nou prag minim în relaţiile bilaterale.
Agenţia de securitate ucraineană SBU a declarat că cei doi agenţi suspectaţi erau foşti membri ai armatei ucrainene şi au fost reţinuţi sub suspiciunea de trădare de stat. Aceasta a declarat că au fost recrutaţi de un intermediar din cadrul serviciilor militare de informaţii ale Ungariei.
În replică, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat vineri că Ungaria a expulzat două persoane despre care a spus că lucrau ca spioni la ambasada Ucrainei din Budapesta. El a declarat că decizia Kievului a fost determinată de faptul că Ungaria se opune acordării de ajutor militar Ucrainei.