Academia de Ştiinţe Medicale – 90 de ani de la înfiinţare; congres aniversar pe 16 şi 17 mai

Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale, personalităţi marcante ale lumii ştiinţifice, academicieni, profesori universitari, cercetători, medici, farmacişti şi rezidenţi, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Activităţile ştiinţifice se vor desfăşura pe 16 mai, în sălile „C.A. Rosetti” şi „Nicolae Iorga” de la Palatul Parlamentului, în cadrul a şase sesiuni.

Evenimentul se va încheia pe 17 mai cu un concert aniversar la Ateneul Român, de la ora 13:30, susţinut de ansamblul Violoncellissimo, condus de maestrul Marin Cazacu, director general al Filarmonicii „George Enescu”.

„Acest congres este o dovadă a unităţii noastre, reunită de aceleaşi idealuri: promovarea valorii, tradiţiilor şi ştiinţei la cel mai înalt nivel. În ultimii ani, activitatea desfăşurată de Academia de Ştiinţe Medicale a fost apreciată, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, iar parteneriatele pe care le avem cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Academia de Ştiinţe Tehnice, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ‘Gheorghe Ionescu-Siseşti’, Academia de Ştiinţe Juridice din România, Federaţia Europeană a Academiilor de Medicină, Inter Academy Partnership (IAP) fac dovada puterii ştiinţei autentice, nealterate de neştiinţă sau de falsa ştiinţă”, a declarat dr. Mircea Beuran, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.

Potrivit acestuia, activitatea Academiei de Ştiinţe Medicale urmăreşte valorificarea potenţialului uman, ştiinţific şi intelectual al medicinei româneşti. „Ne dorim, de asemenea, să punem în valoare potenţialul ştiinţific excepţional al membrilor celor cinci secţii principale ale Academiei, al cercetătorilor asociaţi şi al întregii comunităţi profesionale. Academia de Ştiinţe Medicale este, înainte de toate, un spaţiu de dialog şi de colaborare, un mediu al schimbului de idei, un vector de stimulare a cercetătorilor şi un vehicul prin care rezultatele acestora intră în circuitul cunoaşterii medicale naţionale şi internaţionale. Academia de Ştiinţe Medicale caută mereu un răspuns la provocările medicale majore, în dialog cu lumea ştiinţifică internă şi internaţională în domeniul cercetării”, a subliniat Beuran.

***
Academia de Ştiinţe Medicale a fost înfiinţată în anul 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat şi Camera Deputaţilor, cu titulatura Academia de Medicină, fiind, din punct de vedere istoric, între primele patru foruri ştiinţifice europene după cele din Franţa, Italia şi Spania.

Legea de înfiinţare a fost promulgată de Regele Carol al II-lea, prin Decretul Regal nr. 176, într-o perioadă în care România făcea paşi importanţi spre modernizare şi progres ştiinţific.

În anul 1969, prin Decret al Consiliului de Stat nr. 590, Academia a fost reînfiinţată de către Consiliul de Miniştri.

După anul 1989, Academia de Ştiinţe Medicale a fost reorganizată, iar în anul 2004, prin Legea nr. 264, şi-a redobândit atribuţiile pe care le-a avut de la înfiinţare, în 1935.

Razie de amploare în Sectorul 2: Peste 100 de persoane legitimate și opt infracțiuni depistate

Ministerul Finanțelor lansează a cincea ediție Tezaur: dobânzi de până la 7,80% pentru economiile românilor