Rafila: Vreau să discut cu şefii secţiilor din Spitalul Pantelimon cu medicii de la secţia de terapie intensivă şi să găsim, împreună, o soluţie. Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu cred că este un răspuns

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon este „fără precedent” şi anunţă că merge, joi, la spital, pentru a discuta cu medicii. El face un apel către populaţie, susţinând că „nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional”.

„Cred că trebuie să reamintim ceva foarte, foarte important: medicii, în general, marea lor majoritate, sunt cei care tratează pacienţii, sunt cei care salvează vieţi, mai ales medici de terapie intensivă unde ajung cazurile cele mai grave se luptă să salveze pacienţii. Din păcate unii pierd lupta cu viaţa, unii pacienţi care au afecţiuni care sunt foarte grave şi foarte avansate. Cred că trebuie să ne aducem aminte totdeauna de ceea ce fac medicii şi nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional”, a afirmat Alexandru Rafila joi, într-o conferinţă de presă.

Acesta cataloghează situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon drept „fără precedent” şi anunţă că merge, joi, la spital, pentru a discuta cu medicii. 
„Noi trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală la Spitalul Pantelimon va continua. Vreau să discut cu şefii secţiilor din Spitalul Pantelimon, cu medicii de la secţia de terapie intensivă şi să găsim, împreună, o soluţie. Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu cred că este un răspuns pe care trebuie să-l încurajăm. Cine este vinovat să plătească. Am spus şi ieri, mi se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa – pentru că discutăm până la urmă de o anchetă penală în curs, nu de decizia unei instanţe – pentru că omorul deliberat, cum scrie acolo, este, pentru mine este greu de conceput şi mi se pare absolut inacceptabil. Dar aş vrea totuşi să înţelegem un lucru: când discutăm despre o specialitate, profesiune o medicală, cred că trebuie să discutăm cu cei care practică acea profesiune sau acea specialitate pentru că ei sunt în măsură să poată să ne dea răspunsurile corecte”, a adăugat Alexandru Rafila.

Majoritatea medicilor din secţia de anestezie-terapie intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Sfântu Pantelimon îşi anunţă demisia din gărzi, internările în spital fiind blocate, în contextul în care doi medici de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare. Şefa secţiei ATI afirmă că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.

 

Ciolacu, despre cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de nişte medici care trebuie să salveze vieţi, nu să omoare oameni

Precizări ale procurorilor în dosarul doctoriţelor acuzate de omor calificat cu premeditare în urma decesului unui pacient: După o primă reducere a dozei de noradrenalină şi după ce o asistentă a crescut din nou doza, starea pacientului s-a îmbunătăţit