CJ Harghita alocă 400.000 lei pentru lucrări de urgență la Salina Praid, afectată de infiltrațiile masive de apă

Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Harghita, această sumă va fi utilizată „pentru realizarea unor lucrări urgente de prevenire şi siguranţă în zona afectată, construirea de diguri de apărare între localităţile Praid şi Ocna de Jos, în vederea creării unei zone de inundare controlată, care să reducă presiunea apei asupra perimetrului minier şi să contribuie la stoparea infiltraţiilor în salină, amenajarea albiei pârâului Corund în zona Salinei Praid, pentru protejarea zonei de suprafaţă şi stabilizarea terenului, reparaţia drumurilor de acces către zona afectată, pentru intervenţiile tehnice şi pentru continuitatea activităţilor turistice şi economice”.

Consiliul Judeţean precizează că „intervenţia este vitală pentru securizarea zonei, Salina Praid fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Ţinutul Sării, şi pentru protejarea locuitorilor comunei Praid”, în prezent lucrările fiind în desfăşurare, având în vedere starea de alertă instituită în zonă.

La şedinţa extraordinară, care s-a desfăşurat online, a participat şi senatorul UDMR Antal Lóránt, care a apreciat implicarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în gestionarea acestei situaţii de urgenţă şi a punctat că datorită colaborării dintre instituţiilor locale şi judeţene, comunitate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Salrom şi Apele Române, procesul de infiltrare a apei a fost oprit în proporţie de 80%.

Antal Lóránt a adăugat că urmează să aibă loc o discuţie, convocată de conducerea Apelor Române, cu specialiştii în domeniu, pentru a analiza lucrările necesare, pe termen lung, pentru regularizarea albiei pârâului Corund, astfel încât o eventuală creştere a nivelului pârâului să nu mai provoace astfel de infiltrări.

Referindu-se la redeschiderea deschiderea Salinei Praid pentru turişti, senatorul a susţinut că această dată va putea fi stabilită după începerea lucrărilor de amenajare a albiei, siguranţa oamenilor fiind în acest moment prioritară.

Acesta a menţionat că pentru rezolvarea situaţiei pe termen lung este nevoie de sprijin guvernamental care să asigure realizarea unor investiţii de regularizare a albiei pârâului, ce intră în competenţa Apelor Române.

La şedinţă a participat, de la Praid, şi prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, care a apreciat, la rândul său, colaborarea şi cooperarea exemplară atât a instituţiilor, cât şi a localnicilor.

El a precizat că fiecare instituţie implicată îşi face treaba şi a asigurat populaţia că la faţa locului se iau decizii bazate pe profesionalism şi în spiritul legii.

Petres Sándor a subliniat că eforturile tuturor sunt concentrate pe oprirea infiltrării apei şi pentru rezolvarea pe termen lung a situaţiei.

Tot de la Praid a condus şedinţa şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Bíró Barna-Botond, care a mulţumit comunităţii locale pentru exemplul de solidaritate dat, precum şi instituţiilor implicate în gestionarea situaţiei de la Praid.

Acesta a arătat că lucrările se execută pe mai multe paliere – oprirea infiltrării apei, construirea unei albii de beton, obţinerea documentaţiei şi autorizarea lucrărilor fiind în curs de realizare.

„Îi asigur pe localnici că şi de acum înainte viaţa şi siguranţa lor sunt cele mai importante şi vom face tot ceea ce trebuie pentru ca ‘diamantul’ (Salina Praid – n. red.) turismului să funcţioneze în continuare. Comuna Praid nu a fost, nu este şi nici nu va fi vreodată singură”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

La rândul său, primarul comunei Praid, Nyágrus László, a mulţumit instituţiilor implicate în rezolvarea problemei, dar şi comunităţii locale, subliniind că în prezent se lucrează cu toate forţele pentru implementarea celor mai bune soluţii.

El a menţionat că s-a reuşit oprirea infiltraţiilor prin mai multe metode, siguranţa zonei şi redeschiderea în siguranţă a Salinei Praid fiind prioritare.

Problemele la Salina Praid au apărut pe 5 mai, în contextul precipitaţiilor abundente care au determinat creşterea nivelului pârâului Corund şi infiltrarea apei în salină.

Accesul turiştilor a fost suspendat preventiv şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Praid a declarat stare de alertă în localitate, pe o perioadă de 15 zile, între 8 şi 22 mai.

Specialiştii Societăţii Naţionale a Sării SA împreună cu autorităţile locale – ISU Harghita, Apele Române (ABA Mureş/SGA Mureş), Primăria Comunei Praid şi Prefectura Harghita – au reuşit să diminueze semnificativ din infiltraţiile produse la Salina Praid ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, potrivit unei informări actualizate a Societăţii Naţionale a Sării.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO ‘Cea mai proastă mașină din istorie’ revine în forță pe piață: De această dată promit să lanseze un vehicul cu totul diferit

Carlos Alcaraz și Jack Draper, în sferturi la Roma după meciuri de foc