FIA reduce sancţiunile pentru înjurături după reacţia negativă a piloţilor

Sancţiunile maxime pentru piloţii care înjură au fost reduse cu 50%, iar comisarii vor avea mai multă libertate în stabilirea sancţiunilor, a anunţat miercuri Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA), potrivit Reuters.

Concurenţii din Formula 1 şi din raliuri au avut o dispută cu preşedintele FIA, Mohammed Ben Sulayem, cu privire la măsurile luate în cazul limbajului obscen în timpul evenimentelor.

Ben Sulayem a declarat luna trecută că ia în considerare „îmbunătăţiri” ale regulilor.

Piloţii din Campionatul Mondial de Raliuri au făcut un pas important în aprilie, când au ajuns la un compromis pentru împărţirea evenimentelor într-o zonă controlată şi una necontrolată, schimbarea fiind acum implementată în toate evenimentele autorizate de FIA.

FIA a declarat că pedeapsa maximă de bază a fost redusă de la 10.000 de euro (11.214 dolari) la 5.000 de euro, iar comisarii vor avea opţiunea de a suspenda complet o pedeapsă dacă este prima abatere a unui pilot sau a unei echipe.

Mediile controlate includ conferinţele de presă, în timp ce pistele sau etapele de raliu sunt medii necontrolate.

„În calitate de fost pilot de raliuri, cunosc din proprie experienţă gama de emoţii cu care te confrunţi în timpul competiţiilor”, a declarat Ben Sulayem, care va candida pentru un nou mandat la sfârşitul anului. „Am condus o revizuire amplă şi colaborativă, cu contribuţii din partea celor şapte Campionate Mondiale FIA, cluburilor membre FIA şi a altor organizaţii de sporturi cu motor. Îmbunătăţirile pe care FIA le-a anunţat astăzi la Anexa B vor asigura că vom continua să promovăm spiritul sportiv în sporturile cu motor, oferind în acelaşi timp comisiei de arbitri linii directoare eficiente pentru a acţiona împotriva persoanelor care ar putea discredita acest sport.”

Anexa B cuprinde orientările privind sancţiunile aplicabile de către comisarii de cursă, stabilind pedepsele pentru abaterile disciplinare, inclusiv cuvintele, faptele sau scrierile care ar putea cauza prejudicii morale FIA sau sportului cu motor în general.

Circumstanţele atenuante vor fi, de asemenea, luate în considerare, iar insultele oficialilor vor fi sancţionate cu penalităţi sportive în loc de amenzi.

Preşedintele comisiei de arbitri din Formula 1, Garry Connelly, a declarat că noile modificări vor oferi arbitrilor îndrumări pentru a „face diferenţa între problemele de pe pistă şi cele din afara pistei”.

„Piloţii sunt consideraţi modele de urmat de către tinerii fani şi sunt consideraţi, pe bună dreptate, ambasadori ai lumii motorizate”, a declarat Ronan Morgan, preşedintele Comitetului Piloţilor.

„Modul în care se comportă contează cu adevărat, dar este important să recunoaştem că există o diferenţă între ceea ce se spune în timpul unei curse şi în cadrul unei conferinţe de presă.”

În sezonul trecut, triplul campion mondial Max Verstappen a fost sancţionat pentru limbajul folosit într-o conferinţă de presă la Marele Premiu de la Singapore, în septembrie.

De asemenea, Charles Leclerc a fost amendat cu 10.000 de euro pentru că a înjurat la Marele Premiu din Mexic.

Maramureş: Intervenţie a Salvamont pentru recuperarea unui bărbat accidentat într-o zonă împădurită şi greu accesibilă

Netanyahu: Macron se plasează de partea unei ‘organizații teroriste’