Potrivit The Guardian, Beijingul acuză că dispozițiile privind securitatea lanțurilor de aprovizionare sunt de fapt măsuri îndreptate împotriva companiilor chineze.
Acordul semnat săptămâna trecută oferă Marii Britanii beneficii comerciale limitate, precum reducerea tarifelor la importurile de automobile în SUA de la 27,5% la 10%, pentru o cotă anuală de 100.000 de vehicule. În plus, tarifele pentru oțelul și aluminiul britanic au fost eliminate, însă doar dacă întreprinderile respectă norme stricte de securitate impuse de Washington.
Aceste cerințe presupun verificarea atentă a lanțurilor de aprovizionare și a structurii de proprietate a companiilor, în special pentru a identifica implicarea chineză. Ministerul chinez de Externe a transmis că astfel de măsuri subminează principiile cooperării economice internaționale:
Oportunități pentru SUA, presiuni pentru China
Pe lângă beneficii pentru Regatul Unit, acordul comercial include și concesii pentru exportatorii americani. Astfel, SUA obțin cote liberalizate pentru exportul de carne de vită și etanol în Marea Britanie și își asigură posibilitatea unei colaborări aprofundate în domeniul farmaceutic și al producției avansate.
Toate aceste prevederi sunt însă condiționate de aplicarea riguroasă a măsurilor de securitate solicitate de SUA, măsuri care, potrivit Chinei, urmăresc marginalizarea sa economică.
Guvernul condus de Keir Starmer se află într-o poziție delicată. Pe de o parte, caută să-și consolideze relațiile comerciale cu SUA, dar pe de altă parte încearcă să nu tensioneze legăturile economice cu China.
Ca răspuns la presiunile occidentale, Beijingul accelerează eforturile interne pentru a-și reduce vulnerabilitatea economică. Companiile de stat sunt încurajate să-și limiteze dependența de furnizori străini, iar ministerele redirecționează sprijinul financiar spre tehnologiile verzi și producția avansată, într-un efort de a spori reziliența economiei naționale.
„Comerțul și investițiile în relațiile cu China rămân importante pentru Regatul Unit. Vom coopera acolo unde putem, vom concura acolo unde trebuie și vom contesta acolo unde este necesar”, a transmis un purtător de cuvânt al executivului britanic.