Administraţia preşedintelui american Donald Trump a adoptat o politică de „presiune maximă” împotriva Iranului şi a impus noi sancţiuni în timp ce poartă negocieri cu Teheranul, care cere ridicarea acestor măsuri care îi paralizează economia.
Potrivit site-ului NBC News, Ali Shamkhani a declarat că Iranul se va angaja să nu fabrice niciodată arme nucleare, să renunţe la stocul său de uraniu puternic îmbogăţit, să îmbogăţească uraniul doar până la nivelurile necesare pentru uz civil şi să permită inspectorilor internaţionali să supravegheze procesul în schimbul ridicării imediate a tuturor sancţiunilor economice împotriva Republicii Islamice.
Întrebat dacă Iranul ar fi de acord să semneze astăzi un acord dacă aceste condiţii ar fi îndeplinite, Shamkhani a răspuns „da”, a relatat canalul american.
„Încă este posibil. Dacă americanii fac ce spun, cu siguranţă putem avea relaţii mai bune”, ceea ce „va îmbunătăţi situaţia în viitorul apropiat”, a declarat oficialul iranian, potrivit NBC News.
Statele Unite se află aproape de finalizarea unui nou acord nuclear cu Iranul, a transmis președintele Donald Trump, precizând că Teheranul ar fi acceptat, într-o anumită măsură, termenii propuși de Washington, conform Reuters.
Aflat într-un turneu în regiunea Golfului, liderul american a vorbit despre discuții avansate purtate între cele două state, care ar putea duce la o înțelegere pe termen lung privind programul nuclear iranian.
Declarațiile președintelui vin în contextul în care negocierile dintre reprezentanții SUA și Iran s-au desfășurat recent în Oman, fără a se ajunge la un acord concret, însă cu intenția clar exprimată de ambele părți de a continua dialogul.
În pofida acestor progrese, diferențele majore rămân, în special în privința gradului de îmbogățire a uraniului permis Iranului și a sancțiunilor economice impuse. Deși ambele state susțin că preferă o soluție diplomatică, condițiile impuse de fiecare parte fac ca procesul să fie în continuare dificil.