VIDEO România intră pe piața exporturilor de tehnică militară. Unde pleacă primele drone românești

‘România este o deja o țară extrem de importantă în tot ce înseamnă reînarmarea Uniunii Europene. Avem programul ReArm Europe, care este declarativ, cel mai important program al UE în acest domeniu, iar, pe termen scurt, avem o componentă de 150 de miliarde de euro pentru achiziții de tehnică militară. Ce înseamnă asta? Armata României va putea să facă achiziții fără să afecteze deficitul bugetar, în condiții foarte bune: 10 ani perioadă de grație, 40 de ani de rambursare totală pentru a se înzestra. (…)

content-image

Ce e foarte important este că (…) atunci când ai o linie de producție care poate să ducă până la 3.500 de drone anual, nu producem doar pentru Armata României, este o componentă economică extrem de importantă, cea în care începem să exportăm’, a spus Ivan.

Drone produse în România, gata de export

Conform acestuia, România nu va concura cu țări precum Germania, care este lider pe partea de producție de tancuri, dar poate să intre pe sectorul producției de drone, scrie Agerpres.

„Avem deja șapte tipuri de drone, asamblarea a început, iar în iunie vom avea primele 50 de unități. Componentele vor fi produse 100% pe teritoriul României”, a spus Bogdan Ivan. El a adăugat că uzina Carfil Brașov va putea fabrica până la 3.500 de drone pe an, ceea ce permite nu doar înzestrarea Armatei Române, ci și exportul către alte state europene.

content-image

Guvernul a investit 21 de milioane de euro în dezvoltarea capacităților de producție de la Carfil Brașov, în timp ce la IAR Ghimbav este produs elicopterul H215M, un model multirol de nouă generație dezvoltat în colaborare cu AIRBUS Helicopters România, destinat misiunilor complexe de apărare și intervenție.

Dronele românești dezvoltate la Carfil sunt parte dintr-un proiect ce urmărește creșterea capabilităților autonome de apărare, în acord cu noile cerințe ale câmpului de luptă modern.

content-image

„Este o componentă economică extrem de importantă, cea în care începem să exportăm”, a spus Ivan, subliniind că România nu mai este doar un cumpărător, ci un posibil furnizor de tehnologie militară pentru Europa.

VIDEO România intră pe piața exporturilor de tehnică militară. Unde pleacă primele drone românești

ARF lansează licitație pentru 23 de locomotive electrice moderne, contract de peste 1,5 miliarde lei