‘Hotelul Caracaş-Victoria. O istorie recuperată’. Proiectul îşi propune să prezinte evoluţia unuia dintre cele mai vechi hoteluri din Capitală

Proiectul îşi propune să prezinte evoluţia unuia dintre cele mai vechi hoteluri din Capitală, evidenţiind transformările zonei în perioada secolelor XIX – XX, a informat Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB).

Cercetările arheologice desfăşurate pe acest amplasament, în campaniile din 2013 şi 2023, au evidenţiat un ansamblu semnificativ de structuri de zid, aparţinând diferitelor etape de construcţie ale Hotelului Caracaş-Victoria, alături de anexe contemporane acestuia. De asemenea, au fost identificate vestigii care atestă utilizarea zonei anterior ridicării complexului hotelier.

Vizitatorii sunt invitaţi să pătrundă în atmosfera de altădată printr-o colecţie inedită de artefacte descoperite în urma săpăturilor arheologice: piese din ceramică, sticlă, faianţă, porţelan şi metal, care odinioară împodobeau mesele rafinate ale restaurantului şi cafenelei hotelului sau se regăseau pe rafturile prăvăliilor din incintă.

Fiecare exponat oferă o incursiune autentică în viaţa cotidiană şi obiceiurile epocii, propunând o experienţă educativă şi captivantă.

Partener al MMB în realizarea acestui proiect muzeal este Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” – Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

***

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, pe acest amplasament era situată reşedinţa doctorului Constantin Caracaş, recunoscut drept una dintre cele mai importante personalităţi medicale ale epocii.

După marele incendiu din martie 1847, care a afectat grav centrul Bucureştiului, moştenitorii doctorului au decis transformarea reşedinţei într-un hotel denumit Caracaş, care a devenit rapid un punct de referinţă în decorul urban al Capitalei.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, clădirea a fost complet renovată şi modernizată, primind un nou nume – Hotel Victoria. Acesta a fost inaugurat oficial la 1 decembrie 1878 şi s-a bucurat de o largă apreciere, fiind frecvent menţionat în presa vremii pentru confortul modern, serviciile de calitate şi tarifele accesibile. Spaţiul găzduia şi afaceri comerciale de renume în acea perioadă, precum drogheria şi magazinul de coloniale Economu sau prăvălia fraţilor Kepich – specializată în maşini de cusut şi velocipede, contribuind la vitalitatea şi farmecul zonei.

În perioada postbelică, Hotelul Victoria a intrat treptat în uitare, clădirile sale degradându-se constant, până la dispariţia completă din ţesutul urban în urma cutremurului din 1977.

Vineri – ultima zi de campanie electorală, prima zi de vot în diaspora

Lovitură pe piața criptomonedelor – Furt uriaș de date de pe cea mai mare platformă americană de tranzacționare