Cele mai afectate domenii sunt industria auto, cea textilă și construcțiile, sectoare în care fie fabricile se închid, fie companiile aleg să plece din țară, atrase de costuri mai mici în alte regiuni.
În Caraș-Severin s-au înregistrat cele mai multe disponibilizări – peste 1.000 de persoane. Urmează Arad, cu aproape 700 de concedieri, și Bucureștiul, unde aproximativ 600 de oameni au rămas fără loc de muncă.
În primele trei luni ale anului, aproximativ 1.700 de angajați au fost concediați. Numărul este în creștere accelerată, întrucât pentru lunile mai și iunie sunt deja anunțate peste 3.000 de noi restructurări. Tot mai multe companii notifică autoritățile cu privire la concedieri colective, pe fondul unui climat economic tot mai tensionat.
În mod paradoxal, deși mii de oameni își pierd locurile de muncă, piața muncii oferă în continuare oportunități. ANOFM anunță că există 34.845 de posturi vacante în diverse domenii, ceea ce ar putea facilita reintegrarea profesională a persoanelor disponibilizate. În plus, aceștia pot beneficia de cursuri de recalificare gratuite, susținute de stat.
În cazul concedierilor colective, angajatorii trebuie să notifice agențiile pentru ocuparea forței de muncă cu cel puțin 30 de zile înainte de emiterea deciziilor de concediere. Aceștia sunt, de asemenea, obligați să acorde preaviz angajaților, conform Codului Muncii sau contractelor colective.