Donald Trump intră în conflict deschis cu judecătorii Curții Supreme: Nu ne lasă să alungăm criminalii

„Curtea Supremă nu ne permite să alungăm criminalii din ţara noastră”, a acuzat Donald Trump într-un mesaj scris cu majuscule pe reţeaua sa Truth Social. Cea mai înaltă instanţă a

ţării „nu mă lasă să fac ceea ce am promis”, s-a plâns el.

content-image

Republicanul a făcut din combaterea imigraţiei ilegale o prioritate absolută, evocând o „invazie” a Statelor Unite de către „criminali din străinătate” şi comunicând pe larg despre expulzările imigranţilor. Dar agenda sa de expulzări în masă a fost zădărnicită sau încetinită de multiple hotărâri ale justiţiei.

Mai multe tribunale şi curţi de apel federale, ca şi însăşi Curtea Supremă pe 19 aprilie, au blocat deja provizoriu utilizarea legii din 1798 privind „inamicii străini”, utilizată până atunci exclusiv în timp de război, pe motiv că persoanele vizate trebuie să îşi poată exercita drepturile.

content-image

Donald Trump a invocat această lege într-o decret prezidenţial emis pe 15 martie împotriva bandei venezuelene Tren de Aragua, declarată organizaţie „teroristă” de către Washington în februarie, în aceeaşi zi cu expulzarea a aproximativ 250 de persoane, marea majoritate venezueleni acuzaţi că aparţin bandei.

Mai mult de jumătate au fost deportaţi în temeiul legii din 1798.

În total, aproximativ 300 de imigranţi au fost deportaţi în El Salvador, unde au fost încarceraţi într-o închisoare de maximă securitate cunoscută pentru condiţiile dure de detenţie.

În decizia sa de vineri, cu şapte voturi pentru – patru judecători conservatori, printre care preşedintele Curţii Supreme, John Roberts, şi trei progresişti -, contra două ale judecătorilor cei mai conservatori, Curtea a prelungit până la un nou ordin interdicţia pronunţaţă pe 19 aprilie.

content-image

Ea trimite dosarul cazul înapoi la o curte federală de apel pentru a stabili legalitatea utilizării acestei legi şi condiţiile în care persoanele vizate pot contesta în justiţie expulzarea lor.

Curtea a insistat asupra caracterului expeditiv al procesului, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu o „notificare cu doar 24 de ore înainte de deportare, fără a fi oferită nicio informaţie cu privire la drepturile de a o contesta”.

Într-o decizie unanimă din 7 aprilie, cei nouă judecători au decis că persoanele ameninţate cu expulzarea în temeiul acestei legi trebuie să o poată contesta în instanţă, contrar afirmaţiilor administraţiei Trump, şi ar trebui să fie notificate într-un „termen rezonabil”.

Cu toate acestea, Curtea a asigurat vineri că este pe deplin conştientă de „interesele de securitate naţională” invocate de guvern şi, prin urmare, a recomandat ca instanţele inferioare să se pronunţe „rapid”.

content-image

Administraţia Trump a ameninţat pe 9 mai că va „suspenda” drepturile la apel ale imigranţilor vizaţi de planul său de deportare în masă dacă judecătorii vor continua să o obstrucţioneze.

Ea îi acuză sistematic magistraţii care se opun deciziilor sale că „încalcă” prerogativele puterii executive.

O simplă monedă, care a ajuns să valoreze sute de euro, poate fi rătăcită chiar în sertarul tău

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025 – 42 de sesizări privind posibile incidente electorale, pe durata campaniei, 53% vizând afişajul electoral / A început transportul materialelor electorale către secţii / Birourile de Evidenţa Populaţiei, deschise